La infraestructura hídrica de la ciutat és insuficient per aturar una torrentada

Un estudi geogràfic analitza la relació entre els torrents i el creixement urbanístic

TW
0

La infraestructura hidríca d'Inca no està preparada en aquests moments per fer front a una torrentada, malgrat els forts esforços inversors que s'han realitzat els darrers anys des de l'Administració pública. Així ho afirma el geògraf inquer Joan Estrany Bertos, que ha elaborat un estudi sobre la relació entre el creixement històric de la ciutat i els dos torrents que la travessen. Estrany conta que fins el segle XIX el nucli urbà d'Inca es limitava a un turonet elevat comprès entre els torrents de sa Canaleta i el de Cantabou, de manera que quedava al marge de possibles inundacions.

A partir del 1860 es va produir un creixement urbanístic i s'ocuparen les planes d'inundació dels torrents, cosa que es va realitzar sense practicar una gran via que cobrís tot el recorregut urbà del torrent de Cantabou, malgrat que així ho preveia el Pla d'eixample de 1923. Aquest creixement fins a l'actualitat obliga a soterrar els torrents de Cantabou utilitzant la gran Via i el de sa Canaleta per la zona des Cós. L'estudi indica que el desenvolupament de la urbanització des Blanquer pels anys 70 inutilitzà el torrent de Cantabou, que havia estat el curs que havia causat més mal a Inca històricament.

En aquest sentit, el geògraf explica que després de les inundacions de l'any 90, les més fortes de tot el segle, es començaren a executar tot un seguit de millores a la xarxa de pluvials. Precisament la darrera obra de gran abast es va dur a terme a la gran via de Colom el 99, quan es varen col·locar unes grans canonades per absorbir-ne el cabal. Estrany explica que a l'entrada d'Inca des de Mancor s'hi col·locaren uns reixats per recollir l'aigua procedent de la conca, però que aquest sistema resulta del tot inútil quan hi ha una pluja forta.

Els reixats s'embussen aviat pel sediment i l'aigua passa a córrer en superfície. Així les canonades només transporten una part molt minsa de la seva capacitat. Per això no serveix posar tubs més amples si tanmateix hi passa la mateixa quantitat d'aigua. I és que les xifres indiquen que existeix un perill potencial d'inundacions amb precipitacions de 70 litres per metre quadrat. A més, es té estudiat que aquestes revingudes virulentes es produeixen amb un interval de cinc anys.