algo de nubes
  • Màx: 18.79°
  • Mín: 9.02°
18°

Morro proposa «fer pinya» entorn d'un Pacte Nacional per les Illes Balears

El secretari general del PSM és reelegit pel 75% dels delegats que acudiren a votar

103854
Mateu Morro es dirigeix als delegats en el parlament de cloenda. | C. V.

Mateu Morro va ser reelegit ahir secretari general del Partit Socialista de Mallorca-Entesa Nacionalista (PSM-EN) pel 15è congrés, duit a terme a l'Escola d'Hostaleria de la Universitat de les Illes Balears, i va aprofitar el seu parlament de cloenda per proposar a totes les forces polítiques amb representació en el Parlament balear «fer pinya» entorn del que va anomenar Pacte Nacional per les Illes Balears. Dels 279 delegats acreditats, només 187 (67'02%) exerciren el seu dret de vot i d'aquests, 142 (75'94%) donaren suport a la llista de la nova comissió executiva, que ha quedat reduïda a desset membres, mentre que el nou president del Consell de Direcció Política, Sebastià Serra, va obtenir-ne 157 (83'96%).

El Pacte Nacional proposat pel secretari general dels nacionalistes progressistes mallorquins és la fórmula que permetrà a la Comunitat Autònoma «reforçar l'autogovern» enfront de l'escala centralista empresa pel Govern espanyol. Morro va convidar també el PP de les Illes Balears a sumar-se a un «diàleg constructiu i respectuós» despullat de qualsevol tint «partidista». En un context així, el PSM «haurà de fer molta feina perquè la força pròpia de les institucions vagi lligada a les forces polítiques pròpies».

En aquest sentit, els «partits estatals, que hem de conèixer i veure, han d'emprendre una reformulació de les relacions amb l'Estat» que passi perquè cap organització no vulgui «patrimonialitzar-les», en referència bàsicament a PP i PSOE. «Vivim amb preocupació l'exercici de revenja política que Madrid fa amb el Govern balear, que no fa més que incrementar allò viscut en d'altres legislatures», va dir. El paper del PSM en aquest repte de «profundidat i pluralitat» anomenat Pacte de Progrés té dues línies bàsiques: fer-ho bé des de les institucions i posar els fonaments d'un canvi sociopolític profund.

El model propi proposat per Morro implica la potenciació d'una «nova bonhomia i la solidaritat i la diversificació econòmica», tots ells elements «presents» en la societat illenca i cabdals, al seu entendre, per a un procés de «renovació i reconstrucció nacional». Aquests, juntament amb la posició de poder que comparteixen els nacionalistes progressistes, són els «èxits» de gairebé 25 anys de «fer pedagogia política».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.