algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
22°

Els comerciants, força reticents a tenir obert a la nostra llengua

Els venedors de s'Aigua Dolça no s'han adonat de la publicitat

En segons quines barriades de Palma, el Govern de les Illes Balears ho tindrà difícil per obrir els comerços a la nostra llengua. Tant és així que hi ha locals que ja tenen davant ca seva les banderoles que anuncien la propaganda governamental i ni se n'han temut. Això passa al barri de s'Aigua Dolça, just abans d'entrar al Terreno pròpiament dit.

Idò en aquesta barriada els comerciants no només desconeixen que tenen a disposició cursos de català, materials divulgatius i ajuts econòmics per a l'etiquetatge i la retolació en la nostra llengua, sinó que a més no els importa gens ni mica normalitzar-se.

«No crec que per aquí interessi a ningú», comentava en castellà i amb desgana la cambrera del restaurant Nicolás. Ella ni s'havia adonat de l'anunci i això que el té davant el nas, n'hi ha prou que alci el cap i miri per la finestra. Just a defora, dues banderoles pregonen des de dalt del fanal: «El comerç, obert a la nostra llengua».

Més avall, la madona de la floristeria Armadans sortia encara amb una excusa més ridícula per no normalitzar-se: «No, no demanaré res. No tenc lloc per posar aquestes coses»; com és de suposar, la resposta era en llengua espanyola. En un taller de mecànic, Silenciauto S.L., era l'empleat qui, després de comentar que ell era gallec i que no entenia el català, s'excusava amb un «el propietari ja farà allò que vulgui».

Després, en comentar-li que la publicitat del Govern, que tampoc no havia vist i que tenia penjada a dues passes, oferia als comerciants i productors cursos en català, ell apuntava: «No crec que en faci cap, de curs, no m'interessa molt i menys el català». Els peninsulars de fora de Catalunya no en volen sentir a parlar, de català, diferencien mallorquí de català i diuen que «de mallorquí encara n'aprendrien».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.