algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
14°

Franco 'perviu' 25 anys després de morir

La simbologia de la Dictadura és present a espais públics de la ciutat, des de façanes a monuments

100830
Just davant la catedral hi ha la creu dels «caídos» | A. Vives.

El 25è aniversari de la mort de Franco, que serà el proper dilluns dia 20, ha disparat la polèmica entorn a la simbologia franquista que encara ara persisteix a molts espais públics.

A principis de setmana, el Museu Militar del castell de Montjuïc es posà en qüestió. A una tenda del centre es venien objectes amb anagrames nazis. Durant aquests anys ningú no n'havia fet cas, ara, però, aquests articles ja han estat retirats per ordre del batle, Joan Clos.

A Mallorca la simbologia del règim anterior encara és visible a algunes façanes, places i carrers. Per això, en entrar Eberhard Grosske a la Conselleria de Treball del Govern de les Illes balears sol·licità a l'Ajuntament de Palma el canvi del nom de la plaça del Caudillo on està ubicada aquesta entitat.

Llavors, el Consistori de Palma no reaccionà com ho ha fet ara el de Barcelona. La primera tinent de batle, Carme Feliu i Àlvarez de Sotomayor (PP), signà la denegació de la sol·licitud presentada pel grup d'Esquerra Unida-Els Verds al Consistori palmesà. I ho va fer acompanyant la decisió d'una explicació de dos folis.

Entre les declaracions de Feliu hi havia les següents: «Estam ben segurs de no equivocar-nos si deim que, avui, seixanta anys després de l'acabament de la Guerra Civil Espanyola, i vint anys després de la recuperació de les institucions democràtiques, els interessos i els anhels dels ciutadans de Palma són ben lluny de si la plaça del polígon de Son Castelló s'ha de dir amb un o altre nom després d'haver-lo duit durant trenta-dos anys». La plaça encara es diu plaça del Caudillo. És, doncs, un símbol més a afegir a una Palma que evoca la Dictadura.

Just davant la catedral és la creu dels «caídos» la que dóna la benvinguda a la infinitat de turistes que cada any visita aquest redol de Ciutat. L'àguila franquista la dóna als empleats, clients i també picapadrers que ara reformen l'edifici de Correus; un immoble de principi dels anys 40.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.