Madrid imposarà als estudiants illencs els «valors hispànics»

La substitució de la normativa que desenvolupà la LOGSE afectarà les Balears

El Govern central no està d'acord amb el coneixement que els estudiants tenen de l'Estat

TW
0

El Ministeri d'Educació i Ciència vol garantir que els alumnes d'ESO coneguin «les creences, actituds i valors bàsics de la nostra tradició, valorant-los críticament», segons el document a què ha tingut accés Diari de Balears. Darrere el significat ambigu de les paraules del MEC s'amaga el projecte estel·lar del Govern Aznar per reformar l'ensenyament d'Humanitats arreu de l'Estat, de manera que «la nostra tradició» "cal entendre que aquesta és la de l'Estat espanyol" suposarà la supressió i reelaboració de bona part dels Reials Decrets que desenvoluparen la Llei Orgànica General del Sistema Educatiu (LOGSE, de 1990).

El pròxim dilluns, el MEC convoca els representants de les comunitats autònomes per «consensuar» el contingut de la seva proposta per reformar els aspectes bàsics del currículum a l'ESO i al Batxillerat, igualment que els horaris escolars que es derivaran d'aquestes variacions. La voluntat de consens queda en entredit des del moment en què el Govern balear encara no havia rebut ahir el contingut dels canvis proposats, de manera que en el millor dels casos disposarà de tres dies per estudiar el seu contingut.

Entre els punts més conflictius que el Ministeri ha de debatre amb les comunitats autònomes destaca no només la variació curricular i d'horaris que s'esdevindrà per a l'ensenyament de la història d'Espanya, sinó també la manera amb què els alumnes hauran de «comprendre i produir missatges orals i escrits amb propietat, autonomia i creativitat en castellà i, si s'escau, en la llengua pròpia de la comunitat autònoma i reflexionar sobre els processos implicats en l'ús del llenguatge i la contribució d'aquest en l'organització dels seus propis pensaments».

En la pràctica, la redacció suposarà la modificació d'horaris lectius per a l'alumnat, de manera que per garantir la competència lingüística de l'alumne en llengua castellana s'augmentarà el nombre d'hores setmanals que s'hi dediquin.

Establir la possibilitat de «quotes» horàries més enllà de les prefixades en l'actualitat pot suposar un gir a la legislació actualment vigent a les Illes: la Llei de normalització lingüística i el conegut Decret «de mínims» que la desenvolupà en relació a l'ensenyament. Ambdós foren aprovats a les Illes per governs del Partit Popular.