Un equip d'investigadors de la UIB contribueix a la lluita contra la sida

Troben la manera de contrarestar efectes secundaris de la medicació aplicada

TW
0

L'avanç contra els efectes secundaris de la medicació contra el desenvolupament de la síndrome d'immunodeficiència adquirida (sida) sembla haver fet una passa més endavant, i aquesta passa s'ha fet a les Balears; concretament, a la Universitat balear i a hospitals com el Joan March i Son Dureta. Un producte completament natural "l'escina, una saponina que fa part de la flor de la castanya de les Índies i és comercialitzada per al tractament de problemes circulatoris perifèrics" pot compensar les contraindicacions d'un dels medicaments més habituals en el tractament dels infectats pel VIH.

Les molèsties renals que comportava la ingesta de l'Indinavir "un producte de Merck, dels més estesos entre els tractaments per al VIH" motivaren que el laboratori contactàs amb la Universitat de les Balears. Un equip dirigit pel catedràtic de química analítica Fèlix Grases ha aconseguit resultats «esperançadors» sobre un primer grup de 47 pacients a qui s'administrava Indinavir, medicament que provoca alteracions renals com l'obstrucció dels conductes, amb resultats dolorosos.

Tot i que en un primer moment es parlà d'una aparició de càlculs renals per la ingesta del medicament, aquesta possibilitat fou desestimada pels científics de la UIB. La major part de pacients infectats amb el VIH voregen els trenta anys, edat en què comenecen a aparèixer les pedres als ronyons. I l'obstrucció dels conductes renals es pot evitar en la major part dels casos reduint la ingesta de productes vegetals, cítrics i begudes carbòniques; quan la dieta és insuficient, la ingesta d'escina "producte natural i no tòxic" mostra eficàcia.