Les excavacions mostren que la basílica de Son Fradí estava aïllada

Als treballs hi participa un grup de picapedrers juntament amb els experts

TW
0
C.M. Campos. La basílica paleocristiana de la finca de Son Fradí de Campos estava aïllada en el camp. Això és precisament el que han descobert els encarregats dels treballs d'excavació del poblat, durant la que s'espera que sigui l'última temporada de feina a la zona. Els treballs d'excavació s'han duit a terme durant els últims quatre mesos de setembre gràcies als experts, col·laboradors i els picapedrers que s'han contractat a diferents empreses constructores.

Segons Margalida Orfila, professora de la Universitat de Granada i codirectora de les excavacions juntament amb Tilo Umbert, director de l'institut arqueològic alemany a Madrid i Francesc Tuset, professor de la Universitat de Lleida, «un cop sondejada la finca del costat no s'han trobat indicis de l'exsistència d'altres edificacions, per la qual cosa possiblement les excavacions acabaran aquest any».

Orfila comentà també que durant els quatre anys d'excavacions a la basílica, la construcció de la qual es data al segle V d.C., s'ha descobert que el temple fou construït en dues fases. «L'edificació inicial fou reformada, en la segona fase l'altar es va alçar uns 30 centímetres i es van col·locar els mosaics, que juntament amb el baptisteri suposen una de les troballes més importants».

«La basílica està formada per un altar, un presbiteri, dues naus laterals i una de central on s'hi troba un santuari; després trobam el baptisteri com si fos una mena d'edifici adossat». Continuà explicant Orfila, «la pila baptismal és de forma cruciforme, l'eix més gran és rectangular, mentre que el més petit és en semicercle, a cada costat de la pila s'han trobat tres escalons, cosa que demostra que per batejar-se, la gent, en aquell temps s'aficava de cos senser dins el recinte», concloïa Orfila.