algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El GOB afirma que la moratòria només afecta un 6% del creixement de Mallorca

Calcula que sols retalla 200.000 dels 3'5 milions de places de capacitat de població

70994
Cala Moragues, a Andratx, una de les zones afectades per la moratòria.

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha quantificat els efectes de la moratòria urbanística, aprovada el passat 28 de juliol pel Consell Insular, en tan sols un 6 per cent de la capacitat de creixement poblacional de Mallorca.

Segons el grup ecologista, amb la redacció actual de la norma cautelar, aquesta just arribaria a suspendre la construcció de 200.000 places davant unes possibilitats de creixement de 3'5 milions d'habitants, en funció de la capacitat de planejaments urbanístics, plans generals d'ordenació urbana i normes subsidiàries dels municipis de l'Illa a sòl urbà, urbanitzable, apte per urbanitzar o rústic.

Miquel Àngel March, portaveu del GOB, explicà ahir que «l'exposició de motius de la moratòria indica que els objectius són garantir el procés d'estabilització de la capacitat d'allotjament i possibilitar així la renovació natural dels recursos, limitar el consum de territori i evitar-lo a les franges del litoral, i controlar la distribució dels ritmes de pressió sobre els recursos limitats en el conjunt del territori de Mallorca com a factor de creixement poblacional».

Davant aquesta exposició de motius, March recordà diferents dades relatives a l'activitat econòmica de Mallorca i de les Balears: «La construcció ha crescut enguany un 9'4 per cent respecte del 1999, que registrà projectes visats per a 44.000 persones; el consum d'energia ha augmentat un 8 per cent i reflecteix l'exagerat creixement turístic i immobiliari; i la producció de residus ha pujat un 10 per cent».

En opinió del GOB, tots aquests creixements, resumits en el de la construcció, «posen en perill no només els recursos naturals, sinó també la qualitat de vida dels habitants i la sostenibilitat del model econòmic». Els càlculs de l'associació ecologista mostren «un percentatge molt baix i absolutament contradictori amb els objectius que es planteja la mateixa moratòria. Perquè aquesta norma sigui eficaç, caldria modificar un seguit d'articles per tal d'incrementar el nombre d'hectàrees afectades, com també la seva intensitat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.