algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

L'Estat alliçona els alts càrrecs amb complet document antiterrorista

«Diari de Balears» té en el seu poder aquest manual d'autoprotecció de quinze folis

Els alts càrrecs del Govern, des dels directors generals, fins al president, han rebut un completíssim manual d'autoprotecció contra el terrorisme de quinze planes. La redacció del text, al qual ha tingut accés Diari de Balears, ha estat feta per experts en la lluita antiterrorista i és molt semblant al que han rebut els batles de les principals ciutats de l'Estat i els màxims càrrecs executius del Govern estatal i d'altres comunitats autònomes.

El document de protecció se subdivideix en cinc apartats generals que després se subdivideixen de manera troncal: l'objectiu; protecció: davant qui?; mesures de seguretat i autoprotecció; mesures davant atemptats amb explosius; i recomanacions i normes bàsiques. L'objectiu prioritari d'aquest manual és conscienciar tots els càrrecs públics que qualsevol d'ells pot ser objecte d'un atemptat per part de la banda terrorista ETA i que com més autoprotegits estiguin més difícil serà que puguin ser víctimes de la banda armada.

En el fulletó es llegeix perfectament que «la seguretat total no existeix; la seguretat és protecció; tota persona ha d'atendre la seva pròpia seguretat; qualsevol pot ser objectiu terrorista; el coneixement de la nostra vulnerabilitat farà possible la reducció dels riscs; l'agressor ha de tenir informació dels hàbits i costums de les víctimes per poder actuar; i que malgrat que hi hagi zones i èpoques amb menys probabilitat de terrorisme, l'autoprotecció ens obliga a tots de manera permanent».

Evidentment, la part més sucosa del document a què ha tingut accés Diari de Balears és la referida a les mesures de seguretat individual. Aquestes se subdivideixen en les referides al domicili, que inclou normes a seguir sobre l'exterior, les portes, les finestres, les claus, el telèfon, les famílies i els veïns, l'ascensor i altres; les referides als desplaçaments, als vehicles, a la detecció de vigilàncies, i a l'actuació en contra dels segrests.

Hem decidit descriure les mesures més centrades en el domicili familiar, ja que en aquest apartat hi ha veritables sorpreses. Les recomanacions dels experts de Madrid en aquest sentit són molt abundants.

Els experts antiterroristes expliquen que, entre d'altres coses, convé comptar amb cans ensinistrats i sensors de pas a l'exterior del domicili; tenir les menys portes exteriors possible, canviar tot d'una el pany si es perden les claus i comptar amb espieres de grans angulars; tenir les cortines sempre posades i les finestres tancades al vespre.

Altres mesures són arribar a casa sempre amb la clau a punt, ser molt discret en les converses telefòniques, mai no dir que s'està sol a casa, no comunicar els horaris dels llocs de feina; saber en tot moment on són els membres de la família, animar els fills que vagin sempre en grup, no rebre regals, paquets o cartes de desconeguts i controlar els veïns i la finca especialment els pisos deshabitats, els que estan ocupats per joves, per famílies sense fills, amb horaris no habituals, sense ofici conegut o que rebin visites en hores nocturnes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.