algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
10°

Consideren «insuficients» i «ridícules» les ajudes de Madrid contra la sequera

Unió de Pagesos i PSM se sumen al Govern de les Illes per criticar els recursos assignats

Les ajudes directes contra la sequera a les Illes, aprovades divendres pel Consell de Ministres i quantificades en un màxim de 300 milions de pessetes, han provocat les crítiques del PSM i del sindicat Unió de Pagesos (UP). D'aquesta manera, aquestes dues entitats se sumen al Govern de les Illes, que qualificà les ajudes de «raquítiques». Precisament, el conseller d'Agricultura, Mateu Morro, és alhora secretari general del PSM.

Segons els nacionalistes, «el Govern central ha demostrat una clara manca de sensibilitat envers els problemes que està creant l'absència de pluges. Les ajudes atorgades són clarament insuficients». De la seva banda, UP va més enllà i qualifica de «ridículs» els recursos econòmics destinats per l'Administració central.

Segons el sindicat pagès, «les Balears pateixen una de les sequeres més importants del segle. Les ajudes de Madrid són per al transport d'aliment per al bestiar i de llavors, però tan sols finançaran la meitat d'aquest cost. Mentrestant, l'Executiu autonòmic ha pressupostat per a la sequera gairebé 2.000 milions de pessetes. Tenint en compte que la balança fiscal de les Illes és infinitament favorable a l'Estat i que els pagesos balears són els que tenen la renda per càpita més baixa de l'Estat, les ajudes de Madrid haurien de ser molt més altes».

UP reclama una reflexió al Govern de l'Estat i «que el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, véngui a les Balears i conegui la nostra situació de ben a prop. Si realment li interessa la pagesia de les Illes, que engegui mesures més contundents per ajudar a passar una campanya tan dolenta com la d'enguany».

De la seva banda, el PSM ha acollit amb «pessimisme» les ajudes del Govern central. Tot i que valora la introducció de mesures fiscals i financeres, especialment la moratòria de dos anys en el pagament de les quotes a la Seguretat Social, l'habilitació de préstecs a baix interès i la subvenció dels avals dels préstecs concedits, els nacionalistes consideren que «les indemnitzacions de danys en produccions agràries i les ajudes al cost dels aliments del bestiar són clarament insuficients i demostren la poca sensibilitat de Madrid envers la gravetat de la sequera a les Illes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.