Una curta però intensa tempestat elèctrica va despertar ahir una bona part de mallorquins al voltant de les cinc de la matinada. En sis hores, 246 llamps varen caure sobre les Illes, especialment a la part de Palma, Calvià i la serra de Tramuntana.
La tempestat, que afectà bàsicament l'oest de Mallorca, es va desplaçar cap a Menorca i continuà descarregant llamps fins perdre's a la mar. Una gran part d'aquests llamps es precipitaren cap a l'aigua, però altres caigueren a terra, a parallamps, torres i damunt arbres, fet que provocà incendis.
També s'ha de destacar el canvi sobtat de les temperatures a l'interior de Mallorca. En municipis com Porreres, el termòmetre baixà fins a deu graus només en 24 hores: el passat dijous en aquest municipi s'havien arribat a registrar màximes de 36 graus mentre que el dia de la tempesta el termòmetre no superà els 26 graus. A la costa, tot i que es notà una baixada de les temperatures, no fou tan exagerada. Per exemple, les màximes de Palma passaren dels 29'5 als 27 graus i a Portocolom dels 30 graus als 25'6 graus.
L'origen de la tempesta va tenir lloc durant el capvespre del dijous quan de sobte el vent girà bruscament de tramuntana. L'aparició a les capes de l'atmosfera d'una massa d'aire fred, atípica a l'estiu, juntament amb un front d'aire calent en nivells més baixos, propicià la inestabilitat atmosfèrica en forma de llamps i trons, explicà ahir el Centre Meteorològic Terrirorial de les Illes Balears.
A Palma, els vents varen arribar als 57 quilòmetres per hora, mentre que en zones menys protegides com el far de Capdepera i la serra d'Alfàbia bufaren fins als 80 quilòmetres. Tot i l'espectacularitat de la tempesta, les pluges foren insignificants. Palma fou el lloc on caigué més aigua i registrà només 2'1 litres per metre quadrat.