algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

«La presència del PSM al Govern ha millorat les relacions amb Catalunya»

Pere Esteve diu que CiU no vol donar «un cop de porta» al PP

Pere Esteve, secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, és aquests dies a Palma, on farà balanç de la coalició europea entre el PSM-NM, el Bloc Nacionalista Valencià i Convergència. En una entrevista concedida a Diari de Balears, assegura que la presència dels nacionalistes en el Govern de Progrés ha afavorit les relacions amb la Generalitat de Catalunya.

"En aquests dies és quasi obligat començar amb la Declaración de San Millán de la Cogolla.
"Des del punt de vista formal "la tria de la modalitat declarativa", fa la impressió que vol ser una rèplica de la Declaració de Barcelona. Aquesta era una proposta de discussió i de reconeixement de la pluralitat de l'Estat espanyol. El PP té un tarannà molt identitari, identitari espanyolista, destacant «lo que nos une», que ja em va bé, però no «lo que nos uniformiza». Aquest afany es reflecteix en tot això de la història, San Millán de la Cogolla, etc.

"La «Declaración» coincideix amb altres iniciatives que allunyen el PP del vostre partit, amb el suport del qual governava fins fa uns mesos. No obstant això, la col·laboració amb el PP continua. La gent podria arribar a pensar que, a pesar de declaracions, en el fonamental us enteneu.
"El PP diu que el que feia amb nosaltres els va sortir bé. Ara ho fan a la seva manera. Fan el que volen, només el que volen. Partint d'una situació de col·laboració, però l'orientació definitiva de la legislatura no és encara una cosa clara. El que està clar és que nosaltres no volem donar un cop de porta.

"I al Parlament de Catalunya, on teniu suport del PP?
"Hem de menester el suport d'un partit i els canvis de majories no s'improvisen.

"A aquest escenari obert, s'hi afegeix la incògnita del postpujolisme.
"No en tenc una visió incerta. Convergència ha orientat la seva tasca sobre la hipòtesi que el nostre cap de llista no tornarà a ser el president Pujol. La candidatura d'Artur Mas s'ha muntat sobre la base de liderar el partit. Jo no em present a la reelecció per això. Fins fa dues setmanes, Convergència no tenia número dos.

"Mas i altres nous líders tenen un perfil molt tecnocràtic al costat del president Pujol i dirigents, com vós mateix amb un component més ideològic, més clarament nacionalista.
"Crec que és una conseqüència del desconeixement que es té dels nous, que fins ara s'han dedicat a tasques més de gestió. Convergència és un partit nacionalista. És la nostra raó de ser des dels documents fundacionals fins als darrers textos. Això no canviarà.

"Sou aquí per fer balanç de la col·laboració amb el PSM a Europa. Quina feina presentareu?
"Molt particularment destacaria la política sobre els fruits secs que es va arribar a aprovar en ple; la preocupació davant la liberalització del sector elèctric; la defensa del reconeixement del català; la reunió de l'intergrup de llengües minoritàries, que es durà terme a Mallorca... A més vull destacar un tema molt important relacionat amb la insularitat: el vicepresident Sampol serà present a la reunió de setembre davant la Conferència de Regions Ultraperifèriques. També vull ressaltar la demanda d'un espai aeri comú que resoldria parcialment el problema dels retards.

"Fins on arriba la col·laboració de Convergència amb el PSM?
"El marc estricte és la col·laboració en l'àmbit europeu. Fora d'això, tenim una relació, certament no reglada, com a partits nacionalistes. A més, la presència del PSM al Govern balear ha produït una millora important de les relacions institucionals d'aquest amb la Generalitat de Catalunya.

"Vistes així les coses, el fet que Francesc Antich sigui, per dir-ho així, maragallista no enterboleix les relacions?
"Els fets demostren que nosaltres, per la nostra centralitat, podem col·laborar amb qualsevol govern. Això no lleva que la presència del PSM a l'Executiu de les Illes Balears sigui el que doni caràcter a aquesta millora en la relació no perquè siguem socis, sinó perquè compartim punts de vista.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.