nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

La sequera obliga el Govern a exigir la declaració de zona catastròfica

La decisió depèn de Madrid, que haurà de negociar 3.000 milions amb Brussel·les

102460
La sequera ha provocat pèrdues en el camp balear que es quantifiquen ja en 3.680 milions. | T.A.

La catàstrofe és l'etapa final del drama, allà on aquest torna tragèdia. Això, a la superfície del territori illenc, avui, rep el nom de secada. I la gravetat de la situació és tal que el Consell de Govern va acordar ahir instar el Consell de Ministres a declarar zona catastròfica les Illes Balears i Pitiüses, a proposta del conseller d'Agricultura i Pesca, Joan Mayol. Una declaració que, segons l'Executiu autonòmic ha de comportar l'adopció d'un seguit de mesures, que quantifica en deu, i que encapçala la petició d'avançament al dia 15 de juliol del pagament de les ajudes comunitàries directes. El conseller de Presidència, Antoni Garcias, va parlar ahir de 3.000 milions de pessetes.

El Govern que presideix el socialista Francesc Antich fonamenta la sol·licitud de zona catastròfica en els efectes que té a hores d'ara en el sector agrícola i ramader la pitjor sequera dels darrers gairebé cinquanta anys i que ha provocat ja unes pèrdues en el camp de 3.680 milions. També contempla, l'Executiu, la necessitat de complementar les actuacions que dugui a terme amb altres actuacions de col·laboració de l'Administració de l'Estat.

Les esmentades ajudes europees a què fa referència el Govern són, especialment, les adreçades als conreus herbacis i les primes ramaderes d'oví i caprí. En aquets sentit, el gabinet d'Antich mostra la necessitat «de negociar amb Brussel·les un avançament del pagament d'ajudes que s'apropen als 2.700 milions de pessetes». El Govern demana també, en relació al transport d'aliment per al bestiar, l'obertura d'una línia d'ajudes excepcional orientada a subvencionar el transport de pinso, aliments de volum, pinsos composts i farratges secs. «Són mesures contemplades en el Règim Especial», apunta Garcias.

L'Estat hauria de propiciar una exempció de tres anys de la contribució rústica i pecuària (IBI) i de la seguretat social agrària. Aquesta darrera hauria d'afectar tant els agricultors per compte propi com els que estan per compte d'altri i els pagesos autònoms. Així mateix, se sol·licita unanova reducció dels mòduls d'IRPF per als pagesos i ramaders per a la campanya de la renda corresponent a l'exercici fiscal del 2000.

Antich rebrà el president de la FARB en audiència el dimecres

El president de la Federació Agrícola Ramadera Balear (FARB), Fernando Dameto, es reunirà el proper dimecres a les 13 hores amb el president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, amb motiu d'una audiència sol·licitada pel primer després de la tractorada del passat 29 d'abril.
Fernando Dameto, en conèixer ahir la petició de zona catastròfica per a les Balears, declarà a Diari de Balears que «les mesures proposades em semblen positives, però insuficients. Mentre la Conselleria d'Agricultura quantifica les pèrdues en 3.680 milions de pessetes, nosaltres consideram que superen els 5.000, si bé hem de reconèixer que les dues parts estam d'acord en la valoració d'herbacis i farratges: 1.670 milions per als primers i 800 milions per als segons».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.