algo de nubes
  • Màx: 17.97°
  • Mín: 8.69°
17°

El parent actual més proper al Myotragus pot ser un bòvid de l'Àsia, segons un estudi genètic

Durant el període d'assecament del Mediterrani podrien haver emigrat moltes espècies d'aquest continent a Europa

L'equip d'investigadors que des de fa tres anys està analitzant l'ADN del Myotragus balearicus pensa ara que els parents actuals més directes d'aquesta espècie autòtona de les Illes que s'extingí fa uns 4.000 o 5.000 anys són els tàquins, Budorcas taxicolor, un bòvid que viu al sud-est asiàtic. Es creu que durant el període d'assecament del Mediterrani varen emigrar moltes espècies de l'Àsia a Europa i que després una d'elles evolucionà de manera aïllada a les Balears.

En un principi, aquest grup d'investigadors havia atribuït com a parents actuals del Myotragus l'isard, que viu als Pirineus, i els gòrals de l'Himàlaia, tal com ha anat informant en diferents ocasions Diari de Balears. No obstant això, els investigadors asseguren que ara per ara no es pot establir «definitivament la posició filogenètica del Myotragus a causa de la manca de resolució de l'estudi molecular ja que el fragment d'ADN estudiat és molt curt per obtenir una informació del tot fiable».

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors han extret ADN de dents i ossos de Myotragus provinents de la cova Estreta de Pollença. En aquest estudi s'ha ampliat i seqüenciat un fragment de 95 parelles de bases d'ADN a partir de materials de fa 6.600 anys. Dins l'àrea mediterrània es tracta d'un dels pocs casos en què s'ha obtingut ADN antic.

El projecte d'investigació coordinat per Carles Lalueza-Fox, del laboratori d'Antropologia de la Universitat de Barcelona, ha comptat amb l'investigador mallorquí Josep Antoni Alcover, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea); el doctor Jaume Bertranpetit, de la Pompeu Fabra, el doctor Neil Shailer de Cambridge i la doctora Erika Hagelberg d'Otago.

El Myotragus és un bòvid que va evolucionar en condicions d'aïllament a Mallorca i Menorca des de la fi del Miocè, fa cinc milions d'anys fins que s'extingí fa 5.000 anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.