algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

El mes passat fou l'abril més càlid dels darrers quaranta anys a les Balears

La major part dels municipis registraren molt poques pluges, segons els meteoròlegs

El mes passat s'ha convertit en l'abril més càlid dels darrers 40 anys a les Illes, segons va confirmar a Diari de Balears Agustí Jansà, director del Centre Meteorològic a les Illes Balears. Jansà afirmà també que aquest mes «ha estat un període claramemt deficitari d'aigua de pluja, ja que en una gran part de les estacions meteorològiques ha plogut molt poc». Amb aquest panorama, les Illes Balears acumulen ja un dèficit d'aigua de més del 50 per cent respecte del darrer mig segle.

Jansà explica que el mes passat es varen registrar les temperatures mitjanes més elevades de l'abril en quasi totes les estacions meteorològiques de les Illes comprovades. Durant aquest mes d'abril les temperatures augmentaren de 2 a 2'5 graus per sobre del que és normal.

Per una banda, a l'aeroport de Palma es varen registrar 15 graus de mitjana, l'anterior rècord era de 14'1 graus, que s'aconseguí el 1987. A Lluc el rècord que es registrà el mes passat encara va ser més espectacular: 13'9 enfront de l'anterior rècord, que era de 12'6, és a dir, més d'una grau de diferència. També són significatives les dades de sa Canova, a sa Pobla: 16 graus de mitjana. El rècord en aquesta estació era de 15'4 graus, registrats el 1985. Menorca n'és un altre exemple, ja que l'abril passat s'arribà als 15'6 i l'anterior rècord era de 15'5, que es donà el 1999.

D'altra banda, també es varen registrar rècords de temperatures màximes del mes d'abril en alguns llocs de Mallorca. Per exemple, a sa Canova el passat dia 22 el termòmetre va marcar 32 graus, màxima absoluta, ja que l'anterior rècord era de 30 graus i s'havia produït el 1992. Lluc, durant dues jornades seguides, el dia 21 i el 22, va aconseguir rècord de màxims, ja que aquests dos dies la temperatura va arribar als 28 graus. Només el 1992 s'havia aconseguit una temperatura quasi tan elevada en aquest mateix període amb 27 graus.

Les altes temperatures del mes passat varen estar acompanyades també per un notable dèficit de pluja que confirma l'alarmant situació de sequera que es viu a les Illes. En aquest sentit, s'ha de dir que a Lluc varen caure un total de 40 litres, quan en realitat en solen caure 111, cosa que significa un 60 per cent de dèficit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.