algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
26°

El Tribunal Superior eximeix Repsol i Cepsa de pagar l'impost ecològic

Aquestes sentències contradiuen la resolució que fa abonar 1.155 milions a Gesa

65414
Cepsa i Repsol han vist com el TSJ estimava el recurs contra el pagament de «l'impost ecològic».

La Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Balears ha eximit Repsol Comercial de Productos Petrolíferos i Cepsa Estaciones de Servicio S.A. del pagament de l'Impost sobre Instal·lacions que Incideixen Sobre el Medi Ambient (Isiquema), un tribut autonòmic que es va aprovar a través de la Llei 12/1991.

Repsol va recórrer contra la liquidació corresponent a l'exercici de 1994, que suposava el pagament de 350.560.175 pessetes, mentre que Cepsa repetí l'acció judicial sobre l'any 1993, que l'obligava a desembutxacar 55.350.175 pessetes. En ambdós casos, les sentències del magistrat ponent, Jesús Ignacio Algora Hernando, reprodueixen els mateixos arguments jurídics.

Les dues empreses defensaren que la fixació de l'impost es basà en el Reglament regulador de l'Isiquema, aprovat pel Decret 81/1992 i declarat il·legal, i també en la possible inconstitucionalitat de la llei, així com en la vulneració del Dret comunitari europeu. En el cas concret de Repsol, a més de demanar la nul·litat de la liquidació del tribut, reclamava també una compensació pels costs de l'aval bancari presentat com a garantia de la suspensió de l'acte administratiu impugnat.

Aquest Reglament fou anul·lat pel Tribunal Suprem mitjançant la resolució del 3 de juny de 1996. Malgrat això, segons consta en la sentència, «aquesta circumstància no ha desanimat el Govern», que després de publicar un nou Reglament, que derogà l'anterior, «continua defensant la legalitat de la liquidació recorreguda».

El magistrat del TSJB recorda sentències anteriors de la Sala Contenciosa que han establert que en haver-se anul·lat el Reglament per defectes formals, concretament per la manca del dictamen del Consell d'Estat "i sense haver entrat al fons de la legalitat del seu contingut" s'estimava que no podia afectar les liquidacions, ja que prevalia la Llei 12/1991.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.