cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

A Mallorca els conservadors quasi dupliquen el vot dels socialistes

Esquerra Unida perd quasi dues terceres parts dels seus votants respecte del 96

A Mallorca, el Partit Popular, amb 171.217 vots quasi duplica el seu adversari, el PSOE, que s'ha d'acontentar amb 88.943. Mai, si no era en unes eleccions autonòmiques la primera força política s'havia distanciat tant de la segona.

El 1996, els conservadors obtingueren 158.038 sufragis en contrast amb els 122.326 dels socialistes. La formidable capacitat de recuperació que sempre mostrava el PSIB-PSOE en arribar unes eleccions generals no s'ha produït en aquesta ocasió, en què el partit del president Antich ha estat literalment aixafat pel de Jaume Matas. Encara que les extrapolacions directes no són possibles és ben segur que tots els partits de l'Illa hauran de fer una profunda reflexió sobre aquests resultats.

Més estables quant als resultats, han estat els dos partits nacionalistes que governen conjuntament el Consell de Mallorca. El PSM, amb 20.161 vots, i UM, amb 7.938, s'aproximen tant en nombre absolut de sufragis com en percentatges als aconseguits fa ara quatre anys. Tot i això, cap dels dos partits no ha estat capaç d'aproximar-se a l'obtenció del diputat i, per tant, tampoc no ha estat capaç d'absorbir el vot més de centre desencantat del PSOE. Si es compara el vot obtingut amb unes autonòmiques, en el cas dels partits nacionalistes, es manté la tradicional tendència que els fa perdre quasi la meitat dels vots entre uns i uns altres comicis. Aquesta constatació és el principal argument en contra de l'extrapolació de resultats d'unes autonòmiques a unes generals, encara que posi en relleu l'aclaparador triomf del PP i la consegüent derrota del PSOE.

Els Verds, que assoleixen «bons» resultats en el conjunt de les Illes Balears, mantenen un vot similar al del 1996, la qual cosa permet deduir que el seu increment s'ha produït bàsicament a l'illa d'Eivissa.

Quant a Esquerra Unida, amb 12.794 vots a Mallorca, ha perdut dues terceres parts dels votants que li feren costat el 1996, en el moment de màxim esplendor de la formació anguitista.

Al Senat, la semicoalició entre Esquerra Unida i el PSOE no es tradueix tampoc en un increment de vots. Ben igual que en el cas de les illes menors, la victòria del PP és incontestable. L'únic senador que l'esquerra durà al Senat és Ramon Socias. Els conservadors mantenen els dos senadors assolits en les darreres eleccions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.