Un estudi d'ISBA admet que ja no serveix per promocionar les Pime

L'acta de la societat de garantia afirma que «no compleix el seu objectiu social»

TW
0

ISBA Societat de Garantia Recíproca, entitat participada en un 18% pel Govern balear, reconeix des de fa temps que no està complint amb la seva funció social.

Així de clares i de llampants són les conclusions del Consell d'Administració celebrat el 16 de desembre del 1997: «ISBA S.G.R. no pot complir amb el seu objecte social, que, en definitiva, no és un altre que servir a la promoció empresarial de les Pime de la comunitat balear».

En l'esmentada acta, ISBA raona de la següent manera la seva incapacitat: «Dificultat de compatibilitzar entre una societat de promoció empresarial i els rigors a què està sotmesa aquest tipus societats; Llei 1/94, que tipifica com a entitats financeres sotmeses a la Llei de Disciplina del Banc d'Espanya, regides a través de les seves circulars i el posterior desenvolupament del Reial Decret que estableix els marges de solvència, provisions, concentració de risc, inversions obligatòries, etc». Molts de tecnicismes legals per arribar al reconeixement final: «ISBA no pot servir a la promoció empresarial de les Pime de la comunitat balear».

Com avançà Diari de Balears, Joan Calafat, director general de l'empresa, explicà que «el problema dels socis d'ISBA no és el cost dels doblers, sinó el propi cost de la Societat de Garantia Recíproca». Marcos Carreras, aleshores vicepresident de l'entitat, admeté que, si es continuava així, el «mercat posaria en dubte la viabilitat de la societat», ja que «el tipus d'interès que ofereixen les entitats de crèdit és comú per a tots els propietaris i no tan sols per als d'ISBA». Carreras afegí que «ISBA ha de menester suports econòmics que evitin la qüestionabilitat de la Societat a mig-llarg termini».

ISBA sempre ha defensat el seu bon funcionament econòmic, però hi ha dades que el posen en qüestió. Per exemple, el 1997 els directius de l'empresa presentaren un balanç amb beneficis. El Banc d'Espanya efectuà una auditoria a la Societat i descobrí que els pretesos beneficis tapaven unes pèrdues reals de 300 milions que s'havien camuflat amb una aportació del Govern balear.

L'Executiu, més concretament la Conselleria d'Hisenda i Pressuposts, que també considera que ISBA no compleix amb la seva funció social, estudia si ha de mantenir la partipació en la societat. Si la retiràs, tothom dóna per fet que ISBA hauria de tancar.