Un avortament a les clíniques privades costa entre 45.000 i 100.000 pessetes

Les interrupcions il·legals efectuades a la Península no baixen de les 80.000

TW
0

Avortar a les Illes Balears pot costar entre les 45.000 i les 100.000 pessetes, depenent aquest preu de com sigui d'avançada la gestació i el tipus d'anestèsia que hagi de ser emprada. Aquestes dades tenen significació especial a la Comunitat Autònoma amb un major nombre relatiu d'avortaments a l'Estat espanyol: 810 de cada 100.000 habitants l'any 1997, segons les darreres xifres d'Insalud-Madrid, que situen les Illes molt per davant d'altres comunitats desenvolupades "com és ara Catalunya", amb 725 casos per cada 100.000 habitants.

A més, en el cas de les Illes, la major part d'aquestes intervencions són efectuades a les clíniques privades, que cobreixen un 97 per cent dels casos, com ja avançà ahir Diari de Balears: aquesta xifra troba un paral·lelisme gairebé perfecte en el percentatge de dones que addueixen raons de seguretat física i psicològica pròpies per tal de justificar l'avortament, en lloc del 3 per cent de dones que justifiquen la seva decisió en la malformació del fetus. Des del Lobby de Dones, l'advocada Francisca Mas reconeix que aquesta coincidència «crida l'atenció», mentre que a l'Insalud aquestes xifres no són considerades significatives.

En altres paraules: accedir a la interrupció voluntària de l'embaràs a la Sanitat pública suposa una «dificultat» afegida al fet mai agradable d'avortar. Com ha pogut constatar aquest diari, les proves clíniques de l'embaràs i accedir a l'operació suposen un cost mínim de 45.000 pessetes per a la pacient; aquesta quantitat es pot incrementar, emperò, fins a les 55.000 pessetes si el grup sanguini de la mare és del factor RH negatiu; amb l'aplicació d'anestèsia local, un avortament legal en una clínica privada illenca costarà al voltant de les 55.000 pessetes; amb l'aplicació d'anestèsia general, aquest preu s'incrementarà fins a les 80.000 pessetes.

En opinió de Francisca Mas, el fet que les proporcions d'avortaments efectuats en el sector públic i en el privat siguin tan descompensades no pot atribuir-se a la casualitat: la presidenta futura de l'Institut de la Dona entén que cal considerar aquesta qüestió com la demostració que «la legislació actual és repressiva i insuficient», raó per la qual les dones es veuen forçades a recórrer al sector privat... al qual no poden accedir les persones menys afavorides socialment. En aquest sentit, paga la pena considerar que el major nombre d'avortaments el protagonitzen dones d'edats compreses entre els 20 i els 29 anys "fadrines en la seva majoria", mentre que les estadístiques mostren un descens relatiu en el nombre d'adolescents que empren aquest servei.