algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Els cotxes oficials esperaren més d'una hora els consellers acabats de nomenar

La «consciència i l'honor» substitueixen l'«imperatiu legal» i «el dret a l'autoderminació»

Com escriuria algú, a poc a poc es va coneixent el programa ocult del Pacte de Progrés. Primer. Ahir els cotxes oficials hagueren d'esperar més d'una hora els consellers als jardins de la Llonja per la imprevista perllongació del Consell de Govern. No fa falta ser gaire viu per interpretar-ho. No es pot consentir que determinats columnistes maltractin l'aliada Munar. Del vicepresident Sampol al darrer director general, tots arribaran, si més no, un quart d'hora tard a qualsevol acte oficial. Aquest és un Govern plural, però unitari en l'acció.

Unes hores abans es feia públic el segon punt del document secret. Aquest és un pacte unitari en el significant i divers en el significat. Tots els consellers prometeren el càrrec per la seva consciència i honor. La qual cosa vol dir que «consciència» significa consciència i «honor», honor. Però també vol dir que «consciència i honor» és una expressió perifràstica substitutòria, en determinats contexts i situacions, de la frase «sense renunciar al dret a l'autoderminació del nostre poble» i del sintagma «per imperatiu legal». Patiran solidàriament les crítiques per tardans, però no donaren arguments de pes a la premsa hostil.

Tercer punt. Aquest Govern unitari en l'acció és plural amb mesura. Els consellers portaven ahir vestits que abraçaven tota la gamma de grisos. Aquest Govern unitari en la indumentària respecta la diversitat dels independents que s'hi incorporen. Aina Salom anava elegantíssima amb un vestit taronja explosiu.

Quart punt. S'ignora, però, a hores d'ara, si el text desconegut imposa una rigorosa separació entre l'Església i l'Estat o si, per contra, és l'Església qui no es vol mesclar amb el nou Executiu. Ahir tampoc no hi havia cap representant eclesiàstic en l'acte de presa de possessió dels consellers.

Cinquè punt. El Pacte s'ha de retrobar amb la realitat i ho farà. No a qualsevol hora es pot omplir la Llonja. Ahir a les dotze, el públic estava integrat fonamentalment per DG (directors generals) i imminents SGT (secretaris generals tècnics). Una hora o dues després ja eren DG i SGT nomenats. Un preDG és una persona que s'acosta riolera als rotlos que es formen. Un expreDG és una persona que havia sonat en les travesses, que dimarts era a la Llonja i ahir, no. Un encara preDG és una persona que, fins dimarts que ve, s'acostarà de manera ma tímida a les rotlades.

Sisè punt. És molt temptador intentar donar dimensió històrica a qualsevol esdeveniment. No obstant això, el Govern de progrés s'ha concedit una setmana d'indulgència que cal aprofitar. Avui convoca la premsa gràfica a deixar constància per a la posteritat de com Francesc Antich entra al seu despatx per «iniciar la seva feina». A les 9.30. Si no hi ha incopliment del primer punt de l'acord secret serà a les 9.45.

Setè punt. Catalina Cirer serà convidada a tots els esdeveniments oficials. No tan sols d'acord amb el càrrec, sinó perquè «vessa» simpatia i color.

Vuitè i darrer. No és secret, però no s'explicità fins ahir. La gent d'aquest Govern vol ser simpàtica: «Aquest Govern facilitarà la feina dels mitjans de comunicació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.