En signar el Pacte, l'esquerra recordà emocionada els represaliats pel feixisme

Munar preferí parlar de la «festa democràtica» que suposa l'alternança en el poder

TW
0

Els signataris del Pacte de Progrés tingueren ahir paraules de record per als esquerrans i per als nacionalistes represaliats durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Era, per ells, una manera de ressaltar la «dimensió històrica» de l'arribada del centreesquerra al Govern balear.

Així, el secretari general del PSIB-PSOE, Andreu Crespí, digué: «Avui, dia 19 de juliol, es compleixen seixanta-tres anys des que molts de companys socialistes, com molta de gent d'altres partits, no caminaren precisament cap a la presidència d'un govern. Caminaren cap a unes presons que les tropes faccioses havien obert i allà passaren molts d'anys. Crec que avui, sense cap rancúnia, rehabilitam totes aquestes persones que aquell dia patiren una persecució. Avui és un dia de llibertat que tapa una etapa de foscor que va passar fa temps».

El seu homòleg del PSM-Entesa Nacionalista, Mateu Morro afirmà: «Mirant cap al passat és necessari fer un record per a aquelles persones com Alexandre Jaume, Emili Darder, Guillem Forteza, Aurora Picornell...Aquelles persones que lluitaren per aquests ideals que avui es duen a la plasmació programàtica i que acabam de signar».

El coordinador general d'Esquerra Unida, Eberhard Grosske anà també en aquest sentit: «Em sent orgullós en nom d'EU de participar en un acte sense dubte històric de molta més significació que acabar amb 16 anys de govern del PP a les Balears. Aquest acte respon a l'anhel de generacions de progressistes de les Illes que avui veuen per primera vegada oberta la porta de governar la comunitat i donar al nostre esdevenir històric un nou tarannà».

La presidenta d'UM preferí, tot i mantenir el to històric, referir-se a la consolidació de la democràcia: «Creim que avui és un dia històric pel que significa de canvi de maneres de fer les coses, pel que significa de consolidació de la democràcia. S'ha de recordar que ja fa anys, quan hi va haver un canvi de la UCD al PSOE, tots els comentaristes polítics coincidiren a escriure que, fins aquell moment, no s'havia prodüit una consolidació de la democràcia, perquè no hi havia hagut alternança. Avui, en aquesta comunitat es produeix aquest canvi després de 16 anys de govern del Partit Popular. Això és una festa per a la democràcia pel que significa de consolidació dels seus principis bàsics. És un gran dia per a Mallorca i per a les Balears...La societat balear volia un canvi i no hauria estat just que els tres vots d'UM frustrassin les il·lusions de canvi. Esperam, que a pesar de les dificultats d'un govern amb tanta participació, no hi hagi la inestabilitat de l'anterior executiu, que gaudia de majoria absoluta».

Joan Buades, diputat d'Els Verds, recordà que per primera vegada el seu partit s'incorporava a un govern autonòmic i assenyalà que en «el govern del canvi ecològic» no venia a «fer-hi la revolució sinó reformes profundes consensuades amb la societat».