algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Els pagesos estan alarmats perquè el preu de la patata cau en picat

Les cooperatives privades compren amb comptagotes i a quinze pessetes el quilo

«Ja no volen patata, ni tan sols a 15 pessetes el quilo», sentencià ahir un pagès de sa Pobla. El preu de la patata ha caigut en picat. Les cooperatives privades estan comprant a 15 pessetes el quilo i a sobre compren les patates en comptagotes perquè «la demanda va molt lenta».

L'alarma s'ha disparat dins el sector agrícola de sa Pobla que veu com les pèrdues d'enguany es fan molt a prop a les registrades l'any 92, una de les pitjors temporades. L'any 1992 el quilo de patata es va arribar a vendre a una pesseta. Les cooperatives compren a 15 pessetes el quilo, quan de fet l'any passat per aquestes dates les patates es venien a 30 pessetes el quilo.

Les gelades no només varen fer malbé les patateres, es va produir una davallada en la producció del 20 per cent, sinó que a més en retardaren la collita. Els mateixos pagesos explicaren llavors que quan la gelada crema els ulls de les patateres han de passar quinze dies més perquè la planta torni a reviscolar. I la d'enguany va ser una gelada històrica, la més intensa. Dia 14 de febrer a les 21 hores de la nit va començar a fer gelada fins a les 9 hores del sendemà, s'acabà l'aigua dels aljubs i els pagesos no varen poder-hi fer res.

Amb les gelades es va retardar la collita de la patata, que de per si anava endarrerida, per mor de les abundants pluges del mes de gener i les primeres setmanes de febrer. Això va fer que en el mercat anglès hi arribàs la primera i la segona collita de patata a l'hora, en un moment en què el mercat ja de per si es trobava saturat. El mercat anglès rep patata procedent de la resta d'Espanya, d'Andalusia i València preferentment, llocs on hi ha hagut una sobreproducció. També en rep d'altres d'indrets com ara Sicília, Grècia, Egipte i Portugal. Per això, la patata poblera no només ha hagut de competir amb aquests productors sinó que a més enguany s'ha trobat amb l'excés de producció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.