cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 18°
18°

Internet parla en català des de la pàgina «web» de la Universitat balear

Dóna accés a les darreres versions del navegador Netscape i el xat mIRC

Internet comença a parlar català amb força... o permet que siguin més els usuaris que emprin aquesta llengua en els seus accessos a la xarxa de xarxes informatives. Almanco així ho sembla demostrar l'increment d'indrets virtuals que empren aquest idioma, però també l'augment de versions catalanes de programes nous i no tan nous. Entre les ofertes gratuïtes més atractives es troba la darrera versió del popular navegador de xarxa Netscape (4.6 per a PC i 4.5 a per Mac), ja disponible en llengua catalana... abans que hagi estat feta la traducció al castellà. A més d'aquesta versió catalana, realitzada per Softcatalà i homologada per Netscape, aquest navegador només es troba disponible en anglès, alemany, francès i japonès.

La Universitat de les Illes Balears disposa, a les pàgines web del seu servei lingüístic d'un enllaç que permet descarregar aquesta nova versió del navegador i també obtenir-lo en format CD-ROM. El programa s'anomena El Navegador i també es pot obtenir directament a les pàgines web de Softcatalà; com en versions anteriors, compta amb una acurada revisió terminològica de l'Institut Joan Lluís Vives (entitat que agrupa setze universitats dels Països Catalans, la UIB inclosa). En aquest sentit, Softcatalà ha elaborat un glossari de termes que ha pres com a model per traduir El Navegador.

Però el Navegador 4.6 no és l'única novetat en llengua catalana de què disposa el site Softcatalà. Des del passat dia 22, també és possible davallar a l'ordinador casolà el conegut xat mIRC 5.51, un Internet Relay Chat (IRC) de tipus tradicional que ofereix diverses possibilitats afegides. Com és sabut, el mIRC 5.51 és el xat més emprat pels usuaris del sistema Windows i permet l'accés a diversos canals, generalistes o temàtics, per parlar sense restricció en el nombre d'usuaris.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.