algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

El PP perd la majoria absoluta al Parlament

L'esquerra li pren tres escons i el govern als consells de Menorca i Eivissa

86190
La clau del Govern queda en mans de Maria Antònia Munar. | J. Aguirre.

JOAN RIERA Palma.
Tot depèn de Maria Antònia Munar. La pèrdua de tres escons i de la majoria absoluta per part del PP deixa en mans de l'actual presidenta d'UM les mans de la governabilitat de les Balears. Munar pot pactar amb l'esquerra i enviar el PP a l'oposició o fer el contrari, però en aquest cas tendria moltes més dificultats, ja que els consells d'Eivissa i Formentera ara són d'esquerres, i això vol dir que resulta impossible aprovar el pressuposts de la Comunitat Autònoma sense el consens d'almanco dues illes.

Això vol dir que Munar ho té tot al seu favor per fer la gran jugada que duia preparant des de fa quatre anys: enviar el PP de Jaume Matas a l'oposició. De fet, UM ha millorat resultats a les urnes, cosa que a Mallorca no poden dir ni els partits de l'esquerra, ja que PSIB i EU es mantenen, metre que el PSM baixa. De la seva banda, el PP de Matas obté els mateixos resultats que els de Cañellas el 1995.

Això vol dir que l'electorat ha premiat UM per haver fer realitat el Pacte de Progrés i per haver tingut la serenitat de mantenir-lo fins el 1999. Això també vol dir que Munar té carta blanca de la seva gent per continuar endavant. A partir d'avui s'obriran les negociacions entre els partits. I el segur és que Munar passarà una factura molt gran. Només ella pot decidir si el president serà Jaume Matas o Francesc Antich. Ambdós li poden oferir el mateix: la presidència del Consell Insular i importants transpassos de competències per a aquesta institució. Ara tot rau a saber si Munar en demanarà més.

Durant la campanya electoral Munar fou prou clara: el seu objectiu és ser el partit més votat de Mallorca l'any 2003. Per aconseguir-ho ha de llevar el poder al PP. I això és el que apunten tots els indicis, encara que les negociacions amb les dues bandes seran duríssimes.

Munar negociarà amb un Matas que ha perdut i un Antich que no ha pogut guanyar. A més, té a la taula un PSM que ha sortit lleugerament debilitat i, el que més li preocupa, una Esquerra Unida-Els Verds molt ben posicionada. De fet, la gent de Grosske és el veritable entrebanc perquè es produeixi el pacte del centreesquerra. Tot i així, una Unió Mallorquina amb coalició amb el Partit Popular ja no podria aixecar el cap durant molt de temps.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.