algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
20°

L'oposició qualifica de «frau» la inclusió dels americans en el cens

Els llistats s'han incrementat amb 3.467 d'aquests ciutadans respecte del 1995

«Frau», «adulteració» i «mètodes vergonyosos» són els qualificatius amb què obsequiaren ahir els caps de llista dels partits polítics l'augment del nombre d'electors emigrants, principalment sud-americans, que tenen dret a vot en aquestes eleccions.

Aquest cens no només s'ha incrementat amb 3.467 persones en relació als comicis de 1995, sinó que ha suposat un augment de 203 persones més des del passat 20 de març, quan Diari de Balears va publicar els resultats provisionals del cens electoral. Hi ha la circumstància que entre el 16 i 26 d'abril viatjaren a les Illes 198 emigrants amb «l'Operació Enyorança».

Les reaccions dels partits contra aquest fet han estat unànimes. El candidat d'EU-Els Verds, Eberhard Grosske, denuncià la «tupinada» que el PP pretén realitzar per tal «d'adulterar» els resultats de les eleccions de diumenge. Grosske ja havia denunciat que el PP havia inclòs al cens de Formentera 78 ciutadans argentins «sense relació familiar o històrica» amb aquesta Illa, amb la intenció d'obtenir el diputat autonòmic.

El PSM, per la seva part, denuncià «l'adulteració electoral» del PP en fomentar «en una operació realitzada amb doblers públics» la inscripció al cens de les Illes dels descendents de Balears que resideixen a Sud-amèrica amb l'objectiu d'obtenir el seu suport per al seu candidat, Jaume Matas.

UM, en un comunicat, ha considerat «vergonyosos» aquests mètodes que defineix com «antidemocràtics i gens ètics». Així mateix, denuncia que l'Operació Enyorança i les visites de membres de la Conselleria de Presidència a les cases de Balears a Sud-amèrica «han servit per empadronar els emigrants a pobles illencs on podien perdre la majoria».

Per la seva part, Francesc Antich, candidat socialista al Govern, indicà que amb l'increment de ciutadans sud-americans a Formentera «es veuen els resultats dels costosos viatges de Matas a Sud-amèrica». «És una situació greu i es veu clarament que han censat gent que no té cap relació amb l'Illa perquè un diputat per Formentera pot ser importantíssim per a la formació del pròxim Govern», digué.

Des d'Eivissa, la candidata del Pacte Progressista, Pilar Costa, exigí ahir al ministre d'Afers Exteriors, Abel Matutes, que obri una investigació i doni resposta a les denúncies sobre els 140 americans de Formentera. Costa indicà que aquestes inscripcions incompleixen una ordre ministerial que estableix la inscripció a la darrera residència o a la de major arrelament.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.