algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Maria Antònia Munar participà ahir al xat de «Diari de Balears»

«La política del PP no és engrescadora ni creïble per a Unió Mallorquina»

100208
La presidenta d'UM demostrà que sap dialogar i respondre qüestions difícils sense crispar-se. | J. MOREY.

La presidenta d'Unió Mallorquina i candidata a la presdència del Govern, Maria Antònia Munar, participà ahir en el xat de Diari de Balears. Munar no tingué cap problema per accedir al món dels internautes, als quals, si el cronista no s'equivoca, es ficà dins la butxaca.

Com ells també a ella. Munar estava encantada amb la conversa virtual, fins al punt que la perllongà més del que estava previst. Mostrant-se tal com és sempre, no tingué cap inconvenient a contestar totes les preguntes, per incòmodes que fossin. Una altra cosa quedà clara: la candidata d'Unió Mallorquina no irrita la gent, no suscita agressivitat, com d'altres aspirants a llogater del Consolat de la Mar. Ràpida en les respostes i sense deixar-se sorprendre per cap qüestió, Munar va contribuir a fer entendre alguns fets als seus contertulians. Un d'ells, en la segona o la tercera intervenció digué:

"...Ara entenc perquè Matas no vol un debat amb vós.
"A Matas només li van bé les entrevistes preparades amb antelació. Ha demostrat que, a més de ser un covard, és un mentider. En el xat de la setmana passada digué que era jo qui no volia un debat.

"La moratòria del Pacte de Progrés és irreversible o es podria modificar segons qui guanyàs?
"Tot és modificable. De la mateixa manera que una cosa s'aprova es pot desaprovar. Acceptant recursos, etc.

"Estau al corrent de les mobilitzacions proposades per la Junta de Personal de la UIB?
"Sí. Conec el descontent generalitzat. Crec que tenen tota la raó, ja que som la comunitat autònoma que menys gasta en investigació. De la mateixa manera que els nostres universitaris tenen tan sols 314.000 pessetes per estudiant, mentre que la mitjana estatal és de 400.000. I no tenim totes les carreres.

"Enhorabona per no presentar-vos amb Unió Valenciana. Heu paït això de presentar-vos amb ERC?
"Haurà quedat clar que UM és un partit nacionalista després d'anar a les eleccions amb aquests companys de viatge.

"Per favor, presidenta, aclariu-nos-ho. Amb qui feis comptes pactar vós?
"Amb qui els ciutadans lliurement decideixin. Sempre són els resultats electorals els que et diuen amb qui has de pactar, sempre et diuen si estan d'acord amb la política que has duit. UM té un programa molt clar que negociarà després de les eleccions. Estic convençuda que el pròxim govern serà totalment centrat. De tota manera, he de reconèixer que la política del PP no és engrescadora ni creïble per a la gent d'UM.

"El PP diu que està centrat.
"«Dime de qué presumes i te diré de qué careces». El PP és la dreta, de la mateixa manera que EU és l'esquerra.

"No creis que els vostres votants tenen dret a saber amb qui pactareu?
"Els meus votants són gent intel·ligent i crec que ho tenen bastant clar.

"En alguns sectors se sospita d'un pacte postelectoral amb el PP. Creis que això pot influir negativament en els vostres simpatitzants, que tendeixen més a l'esquerra?
"Els simpatitzants d'UM tenen les idees molt clares i no sospiten res. No els he donat motius mai.

"Hi ha massa ciment a Mallorca?
"Sí. Durant 16 anys el PP s'ha dedicat a encimentar i a fomentar l'especulació i la construcció. Ara, quan les enquestes diuen que els ciutadans han dit prou, publiciten unes DOT que no se les pot creure ningú.

"Fins quin punt desenvolupareu la Llei de normalització lingüística?
"Desenvolupant-la. És una bona llei.

"Mon pare diu que us votarà si us enduis el fems a la Península.
"Va ser una proposta en un moment en què era molt difícil donar solució a aquesta problemàtica. Crec que amb el Pla de residus sòlids, la recollida selectiva, el compostatge i la incineració podrem resoldre aquest problema. Son Reus s'ha de convertir en una zona estètica i verda.

"Què és el que menys us agrada de Matas, Antich, Sampol i Grosske?
"De Matas, que menteix; d'Antich, que pertany a un partit espanyolista i contrari als interessos del nostre poble, encara que ell personalment pugui pensar d'una manera diferent; de Sampol, que durant anys han pensat que eren els únics honrats de la política; de Grosske, que és com «el perro del hortelano que ni come ni deja comer». La seva política és igual que la del PP. És difícil governar amb EU.

"Quines diferències hi ha entre Matas i Cañellas?
"Cañellas creia en allò que defensava i Matas defensa el que sigui.

"Què pensau dels que es dediquen a la política per millorar el seu nivell de vida?
"A Unió Mallorquina procuram fer llistes amb persones que tenguin resolt el seu tema personal i puguin dedicar-se a la política per idees i no depenent del sou. Pensau que vaig tenir una experiència que m'ha de servir de qualque cosa. Afortunadament, tots els oportunistes se'n varen anar d'Unió Mallorquina al partit que avui comanda, per la qual cosa, en aquest moment, els tenen tots. «No les arriendo la ganancia».

"Què opinau del Decret de mínims? No és una «missió impossible»?
"No tendria per què ser-ho. Amb un personal docent motivat i preparat i uns ciutadans que creguessin que el coneixement d'una llengua com el català és una cosa positiva per al futur.

"Sou partidària de reformar la LOGSE? Creis que els nostres fills reben una educació adequada als temps en què vivim?
"Més que partidària de reformar-la, crec que és necessari aplicar-la adequadament, modernitzar els centres i adaptar l'educació als mercats actuals de treball de la nostra illa. Crec que Matas tira molts de doblers a guanyar vots. Per exemple, en la revista d'informació i propaganda del Partit Popular, que es pot trobar en tots els centres educatius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.