cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

Les Balears mostren una notable davallada de les morts per sida

Les Illes, peça clau en el programa de cooperació internacional contra la malaltia

Els índexs de mortandat per la sida a les Illes Balears han experimentat una notable davallada als darrers anys, dels 120 òbits l'any 1995 als 25 de l'any passat. Aquestes xifres són equivalents a la tendència estatal, on la caiguda dels òbits ha arribat a un 60 per cent, cas de Madrid.

A més, el nombre d'afectats pel virus als darrers anys (actualment són registrats 53.000 pacients a l'Estat) ha experimentat un descens del 45 per cent al llarg dels darrers quatre anys "sense considerar els casos d'òbit", un fet que assenyala que les campanyes preventives encetades han tingut resultats, segons la valoració que féu ahir a Palma el secretari del Pla Nacional contra la Sida (PNS), el doctor Francisco Parras, qui assistí a la inauguració de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

Segons Parras, als darrers anys ha estat una constant la disminució dels casos d'infecció, tot coincidint amb una minva en el nombre de drogodependents que empren la via intravenosa, les campanyes de distribució de xeringues, l'increment en l'ús del preservatiu en les relacions sexuals "especialment adolescents" i la notable davallada en la seroprevalència de la prostitució.

Tot i així, la incidència de la sida en les Balears "i, de fet, a l'Estat espanyol" supera la mitjana europea. Les raons s'han de cercar en el fet que la sida és una malaltia de difícil garbellament al llarg del període en el qual el seropositiu no desenvolupa la immunodeficiència.

Parras destacà la funció important que les Illes tenen en el programa de cooperació internacional de la Organització Mundial de la Salut en matèria de seguretat de transfusions sanguínies. La part balear del programa, a càrrec de la doctora Elena Franco, inclou formació, assistència, control de qualitat i avaluacions a països centreamericà Hondures, Equador i Guatemala.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.