algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
23°

Esquerra Unida denuncia un «cas de tracte de favor» a una empresa d'ISBA

Grosske creu que és la «punta de llança» d'una «xarxa clientelar del PP»

Esquerra Unida estudia presentar un denúncia contra ISBA per «tracte de favor» a l'empresa Squashbol S.A. Squashbol S.A., un gimnàs de Manacor, havia obtingut un préstec a través d'ISBA, societat de garantia recíproca, participada en un 40% pel Govern balear, que no va executar l'embargament per recuperar tot el que havia arriscat i assumí pèrdues per un valor de quaranta milions de pessetes.

Segons Eberhard Grosske, portaveu d'Esquerra Unida, ISBA es limità a embargar l'immoble sense afectar els béns dels propietaris, que en tenien per respondre. Grosske digué que aquest cas era només un «tentacle» d'una «xarxa clientelar del Partit Popular», ja que ISBA ha actuat fins a les darreres conseqüències en altres casos, fet que demostra el «favoritisme» amb Squashbol. El coordinador d'Esquerra Unida animà els empresaris afectats per situacions similars perquè se sumassin a la denúncia.

EU sospita que hi ha més casos de «favoritisme». El raonament és el següent: ISBA actua d'intermediari entre els empresaris i els bancs per obtenir crèdits i sol ser molt exigent amb les garanties que reclama, fet que explica que hagi de fer front a poques fallides. No obstant això, el 1997 el Banc d'Espanya realitzà una auditoria als comptes d'ISBA i descobrí que els quinze milions que s'havien presentat com a benefici «encobrien unes pèrdues de 300 milions». Aquest dèficit, que hauria obligat a tancar l'empresa, fou «tapat» amb una injecció de doblers del Govern balear.

Grosske creu que la resposta a per què una empresa tan rigorosa a l'hora de demanar garanties pot tenir pèrdues rau en actuacions com la d'Squashbol S.A., en què «ISBA perdé quaranta milions». El coordinador d'Esquerra Unida explicà que presentaran la denúncia davant els tibunals més que res per «conèixer l'entramat d'ISBA», ja que el PP sempre s'ha negat a constituir una comissió d'investigació al Parlament. Segons Grosske, el Govern balear ha participat ISBA en un 40%, el màxim que pot aportar una institució perquè una empresa no sigui considerada com a pública, de forma que s'eviten els controls inherents a una societat d'aquest tipus.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.