nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Quan l'empelt i l'exsecallada són un art

Una quinzena d'alumnes del Pla segueix un curs per aprendre aquest ofici de la pagesia

L'exsecallada i l'empelt, dues de les pràctiques més comunes a la pagesia i que arribaren a constituir un vertader ofici i un art, es van perdent en el temps a mesura que l'agricultura ha anat perdent importància. Per aquest motiu, des de les institucions es promouen iniciatives per promocionar aquest coneixement.

La darrera d'aquestes iniciatives ha estat un curs intensiu organitzat pel Govern balear dins del pla de formació Mestral i en el qual prenen part 15 persones, cinc de les quals són dones. Cada dia de les tres a les vuit del capvespre, el tècnic agrícola Llorenç Payeras ensenya a aquest grup les distintes tècniques de la poda i l'empelt als seus alumnes.

Les primeres hores del capvespre s'empren per a la pràctica sobre el terreny.
Fins al moment ja s'han exsecallat diferents tipus d'arbres i cultius com ara ametllers, tant vells com joves, garrovers i figueres. En aquests moments es fa feina a una plantació de vinya de producció intensiva, d'un dels cellers més coneguts de Mallorca.

Totes les finques on s'ha treballat fins ara han estat cedides pels seus propietaris a canvi de la realització de la feina. Segons comenten els mateixos alumnes «pertot on hem passat han quedat molt contents de la nostra tasca. Fins i tot, ens va passar una bona anècdota, ja que un veí que ens va veure ens oferí una porcella a canvi que li féssim la feina a la finca, emperò no ho poguérem acceptar ja que havíem de seguir el programa del curs».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.