muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El fort militar del cap Enderrocat pateix l'espoliació i l'abandó

Els elements arquitectònics són sostrets i utilitzats com a material de construcció

L'històric i centenari fort del cap Enderrocat de Llucmajor s'ha convertit en víctima de l'espoliació i de l'oblit humà. L'any 1899 va ser construït; just cent anys després, 1999, està pràcticament destruït.

El Grup per l'Estudi de les Fortificacions Balears (GEFB) ha denunciat el seu estat i sospita que els diferents elements d'alt valor patrimonial que contenia estan sent utilitzats com a material de construcció i són venuts en els mercadets.

Allò que va ser baluard i salvaguarda de la badia veu com el pas del temps i la mà destructiva de l'home converteix el fort de cap Enderrocat en un lloc gairebé dantesc, lamenta aquesta associació.

El conjunt d'edificis presenta unes característiques arquitectòniques peculiars dins l'estil militar, fàcilment podrien ser adaptades a qualsevol ús o servei. Segons GEFB, «les grans sales i espais podrien ser aprofitables per desenvolupar activitats lúdiques i culturals, tot abans de veure com es fa malbé».

El Grup per l'Estudi de les Fortificacions Balears recorda que a la zona on es troba el fortí «hi ha urbanitzacions i una zona residencial i, per tant, una infraestructura, cosa que possibilita encara més el fet de treure'n profit».

El fort de cap Enderrocat està inclòs dins el terme municipal de Llucmajor. No figura inventariat com a Bé d'Interès Cultural (BIC) i tampoc en l'Inventari del Patrimoni Cultural Europeu (IPCE). El seu estat de conservació actual és de ruïna progressiva i degradació. Consta desafectada de l'exèrcit, emperò sota jurisdicció del Ministeri de Defensa. El Grup per l'Estudi de les Fortificacions Balears recorda que just al davant d'aquesta bateria es troba l'antiga bateria i l'esbucada torre de defensa costanera anomenada d'Enderrocat, ambdues catalogades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.