muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

«L'Administració central ha de fer un esforç de normalització del català»

PP, PSM i UM coincideixen en què no atén el dret a emprar la llengua pròpia

PSM, UM i PP coincidiren ahir que l'Administració central ha de fer un esforç per tal que la normalització lingüística sigui una realitat en els serveis que ofereix, tant en les seves dependències com en l'atenció directa dels funcionaris als ciutadans que optin per emprar el català, després dels fets que passaren divendres en el Jutjat d'Inca.

Allò que diferencia la postura dels tres partits és, tal vegada, la urgència de les mesures que s'haurien d'adoptar.
Pere Sampol (PSM) confirmà ahir que el seu partit té prevista una iniciativa parlamentària en aquest sentit, i que fins i tot es planteja enviar una carta a la delegada del Govern central, Catalina Cirer, amb l'objectiu que es prenguin mesures per reforçar la presència del català en aquests àmbits.

Per la seva banda, Maria Antònia Munar (UM) afirmà que «a partir del fet puntual i anècdotic del que passà als jutjats d'Inca, la situació general de la normalització lingüística a l'Administració central és greu i cal un canvi de mentalitat per part dels responsables. És necessari un programa global de normalització de tota l'Administració, i no actuar a impulsos».

Finalment, Jaume Font (PP) considera que «tots els ciutadans d'aquesta comunitat tenen dret a ser atesos en la llengua que vulguin de les dues oficials, però és un procés que ha d'anar avançant a poc a poc. És cert que hi ha llocs on la normalització és més lenta. Així i tot, totes les Administracions han de tenir la capacitat d'oferir els serveis públics en castellà o català».

Jutjats i comissaries  

Fou divendres passat quan el registre dels jutjats d'Inca va estar més de dues hores col·lapsat perquè una trentena d'alumnes de l'institut Pau Casesnoves volgueren normalitzar el seu nom, topant amb nombrosos entrebancs burocràtics. Dimecres passat, els Joves de Mallorca per la Llengua es varen reunir amb la delegada del Govern a les Balears, Catalina Cirer, per reivindicar un major suport institucional a l'idioma propi de les Illes. Cirer es va comprometre a fer les gestions pertinents davant el Ministeri de l'Interior per demanar que a totes les dependències policíaques amb serveis de cara al públic hi hagi un filòleg o un traductor que permeti als ciutadans tramitar documents o multes en català, o simplement fer una consulta en aquesta llengua i que l'entenguin.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.