algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
25°

Antich: «És necessari que el consens sigui de totes les forces polítiques»

El cap de l'oposició supedita el pacte territorial a la participació de tots els partits

El candidat socialista a la presidència del Govern, Francesc Antich, és reaci a entrar en un procés de negociació bilateral entre l'Executiu i el grup parlamentari del PSIB-PSOE per a l'aprovació de les directrius d'ordenació territorial (DOT). Per això, després de la seva trobada d'ahir amb Matas emfatitzà la «necessitat que les converses es facin extensives als altres partits».

Antich remarcà la importància d'un consens «global», ja que les DOT són equiparables a la «constitució en matèria d'ordenació territorial» i, per tant, representen una normativa bàsica per al futur de les Illes.

En aquest sentit, incidí que «per arribar a acords tothom ha d'estar disposat a deixar qualque cosa pel camí» i reiterà l'expressió que «una cosa és el negoci i una altra la barrina».

La intervenció d'Antich després de la reunió d'ahir al migdia amb Matas al Consolat de Mar estigué marcada per aquesta crida a la participació en el consens no només de les forces majoritàries sinó també de les minoritàries.

De fet, es tracta d'una posició lògica i coherent amb l'actual situació política de les Illes: hi ha un partit majoritari que és el PP i un partit a l'oposició majoritari, el PSIB-PSOE, però que ha format un bloc amb les altres formacions del centreesquerra, PSM-Entesa Nacionalista i Unió Mallorquina, que constitueix l'equip de govern del Consell de Mallorca.

Aquesta demanda d'un consens global i la també reiteració d'Antich de la bona predisposició a dialogar passa per advertir que resta per conèixer a fons l'articulat de les DOT. Per tant, Francesc Antich va fer un exercici de prudència.

Estratègia  

El PSIB-PSOE, com a principal partit de l'oposició, té un paper clau en aquesta negociació amb l'Executiu però també s'exposa a alguns riscs. La no-obertura al diàleg seria una arma del PP per a les properes eleccions, però deixar de banda els seus socis del Pacte de Progrés podria posar en perill la «solidesa» que ha mostrat l'equip de govern del CIM els darrers mesos en la batalla territorial. Arran d'això, Antich reiterà ahir un cop i un altre la necessitat que en el possible consens de les futures DOT hi participin tots. Finalment, si l'acord fos possible, la precampanya socialista s'hauria de reorientar cap a la problemàtica social i d'infraestructures.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.