El text de la futura llei general turística està creant controvèrsia i divisió en el si d'un dels sectors que resultarà més afectat per la llei, el sector hoteler.
Les primeres reaccions, una vegada es comença a conèixer el text en profunditat, van des del més absolut rebuig per considerar-la «descaradament intervencionista» fins a una aprovació amb certes reserves, depèn de la zona hotelera de què es tracti.
Un dels atacs més durs al text que presentà el Govern balear el desembre passat ve de part dels hotelers de Palma. «No podem acceptar una llei que per començar se'ns ha imposat sense consulta prèvia ni cap consens. La llei és dictatorial i autoritària, a més d'incongruent», manifestà Melcior Bosch, president de la Federació Hotelera de Palma.
«Si hom es fixa en l'articulat, troba que tots els aspectes que fan referència als hotelers, sobretot en matèria d'obligacions, estan perfectament establerts, en canvi, quan es tracta de touroperadors, turisme rural, etc., la regulació es deixa per posteriors decrets. No crec que valgui la pena entrar ni tan sols a valorar més aspectes, fa ganes de riure. A més, no crec que en aquest moment faci falta una llei de la importància que té aquesta. Hauria estat suficient amb una recopilació de les normes ja existents sense entrar en els detalls que aquí es contemplen», afegí un Bosch gairebé indignat.
En la part de les visions més favorables a la nova norma, s'hi troba Tomàs Pons, president de la zona de Palma Nova-Magaluf, que tot i reconèixer el caràcter intervencionista de la llei assegurà que el fre al creixement turístic era necessari i urgent des de feia uns anys. «Ja tindrem temps de comprovar si la llei és o no massa intervencionista», va conclure el responsable d'una de les zones més afectades per l'excés de llits als mesos de temporada alta.