lluvia ligera
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°

Porcel: «Honorar Jaume I és aconseguir una Mallorca internacional»

L'escriptor va ser el pregoner de la festa de l'Estendard

91442
El consistori desfilà per l'estàtua de Jaume I. | J. Rosselló.

El nostre passat ha d'impregnar el nostre present i el nostre futur. Baltasar Porcel així ho defensà ahir en el pregó de la festa de l'Estendard, en el qual va evocar l'esperit que Jaume I imprimí al seu temps i que convertí Mallorca en confluència indefugible del comerç mediterrani. Per tant, incidí, «com més retem homenatge al rei en Jaume, més serem la Mallorca internacional de demà».

Tots els membres del consistori, a excepció dels regidors d'Equerra Unida, seguiren les paraules del literat a les vuit del vespre, des d'una tarima als peus de l'estàtua del Conqueridor de la plaça d'Espanya. També hi eren presents membres del Consell de Mallorca, en concret, Pere Sampol, Francesc Antich i Catalina Bover.

«Precisament avui "declamà Porcel per a ells i per al mig miler de persones reunides" ens trobam en una situació que, malgrat ser tan diferent, resulta com l'anterior al segle XVI, com la que s'iniciava amb el rei en Jaume: un espai d'interculturalitat, una xarxa de mútues interdependències».

Al segle XVI, però, s'obrí un gran «abisme» que es perllongà fins fa només una dècada. Se succeïren mons dividits en blocs. Primer, aquell en el qual l'imperi espanyol i l'otomà marcaren rígides fronteres, amb una Mallorca alineada amb els primers. Odis similars, considerà, es reproduïren a l'«Europa d'aquest segle XX, en el temps de les dues grans divisions, la de la separació democràtica i totalitària, la de les guerres calenta i freda».

Aquesta realitat es dissipà amb la caiguda del mur de Berlín i els processos derivats. A partir d'aquí, Porcel ens animà a afrontar els nous reptes amb el mateix esperit que el Conqueridor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.