algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

El TSJIB anul·la la categoria de «principiant» del conveni de comerç

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears, en una sentència feta pública ahir, ha decidit anul·lar la figura contractual de principiant del conveni col·lectiu de comerç a les Balears.

Això suposa, entre altres coses, que milers de treballadors d'aquest sector que fins ara s'acollien a aquest tipus de contracte, amb sous que gairebé no superaven les 70.000 pessetes, passin ara a cobrar-ne un mínim de 93.000.

La categoria de principiant, que va ser introduïda l'any passat en el conveni col·lectiu signat per Afedeco, Pimeco i el sindicat USO, consistia en una classe adaptable a qualsevol tipus de feina, durant un màxim de tres anys i independent de l'edat o la formació de la persona contractada. De seguida CCOO va presentar recurs contra aquesta manera de contractació i ara el TSJIB acaba de considerar-la il·legal argumentant que els treballadors tenen dret, com a mínim, a accedir al nivell salarial I (93.250 pessetes/mes).

La sentència ha estat rebuda com un èxit rotund per part dels representants de CCOO ja que «estam parlant d'una categoria il·legal des del punt de vista jurídic i precària des del sindical», manifestà Rafel Borràs, secretari general de la Federació de Comerç, Hoteleria i Turisme (Fecoht) de l'esmentat sindicat». A partir d'ara la decisió del Tribunal és aplicable i, si no és recorreguda, milers de treballadors afectats per aquest contracte cobrarien amb efectes retroactius els doblers que han deixat de cobrar fins ara. Finalment responsables de la Fecoht demanaren responsabilitats polítiques al director general de Treball, Fernando Villalobos, per la seva «desídia i complicitat» ja que, coneixent el contracte, «no va fer res per evitar-ne l'aplicació».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.