algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Deu anys de recerca en història econòmica

Deu anys d'estudis realitzats a la UIB ara permeten analitzar el fenomen turístic i estudiar la seva sostenibilitat

Un dels grups d'anàlisi més consolidats de la UIB, el d'Estudis d'Història Econòmica. Després d'una dècada de feina, en què s'ha concentrat a estudiar l'economia de les Balears anterior al turisme de masses, es disposa a concentrar-se més en l'estudi del turisme a partir del 1965, i a celebrar així el 10è aniversari de la seva existència.

Segons Carles Manera, vicerector de Planificació Econòmico-Administrativa de la UIB i professor d'Història Econòmica, ara es podria arribar al punt d'inflexió en el treball d'investigació que es fa des del Grup d'Estudis d'Història Econòmica (GEHE), ja que arriba el moment d'estudiar el model econòmic actual de les Illes, que ben segur marcarà una fita, en aquest cas de reflexió, per als responsables de les Institucions a les Illes.

El treball que es realitza a la UIB des del 1987 ara dibuixa una imatge molt clara de la nostra història econòmica, i té importants claus per entendre l'actualitat i els processos que afecten el desenvolupament de les Illes. Segons Manera, «ja es coneix molt bé la nostra història econòmica des del segle XVI fins al 1960».

Model de sostenibilitat

Els professors Manera i Antoni Riera del Departament d'Economia i Empresa, en un dels projectes més innovadors que tracten l'actualitat de les Illes, treballen en una iniciativa que descriuen com a «matriu d'indicadors de sostenibilitat».

«Hem de definir quins són els indicadors que ens poden servir per analitzar com evoluciona el desenvolupament de les Illes», diu Manera, i aquesta és una primera proposta que va en aquesta direcció.

El model es basa en mesures físiques i no econòmiques, i per tant podria tenir en compte factors com el consum energètic, el percentatge del sou que es destina a la compra d'habitatge, l'alfabetització de la població, fins i tot podria incloure factors com la incidència de malalties coronàries en la població.

«Aquestes mesures, explica Manera, tenen una relació directa amb l'Índex per al Desenvolupament Humà, que és un projecte internacional en el qual han treballat molts experts, i persones com Amartya Sen, el darrer Premi Nobel en Economia, que va ser premiat pel seu treball en el camp del benestar en països menys desenvolupats, i Robert Solow, que el guanyà el 1989.

Els investigadors pretenen crear una eina metodològica aplicable a les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.