algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Patrimoni vol que Cort preservi els 229 edificis protegits de la ciutat

Pons diu que això es pot fer aprovant en ple el catàleg municipal de Palma

El president de la Comissió Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Damià Pons, afirmà ahir que l'Ajuntament de Palma pot preservar els 229 edificis protegits de la ciutat i que ara es troben en una situació d'indefensió legal, aprovant el catàleg municipal en sessió plenària. «I això, jo ho sé, però també ho sap el regidor d'Urbanisme de Cort, Carlos Ripoll», sentencià.

Cal recordar que l'enderrocament de l'antiga fàbrica d'oli Balle evidencià la situació d'indefensió legal en què es trobaven 229 edificis protegits de Palma. Aquests immobles estan preservats en el catàleg recollit a la revisió del pla general d'ordenació urbana (PGOU) de 1995, però, curiosament, no hi estan en el planejament en vigor del 1985.

«En qualsevol moment es pot incluore dins el Catàleg en vigor la resta d'edificis i aprovar-lo en sessió plenària», sentencià Pons, després que els mateixos serveis tècnics de la Comissió Insular de Patrimoni certificassin les sospites del conseller nacionalista. «No és necessari esperar que s'aprovi el PGOU de Palma, l'Ajuntament pot anticipar-se aprovant el catàleg en sessió plenària», insistí. Alhora que comentà que les possibles mesures que existeixen per preservar els edificis les havia comentat al regidor d'Urbanisme, Carles Ripoll. No obstant això, «Ripoll es va limitar a exigir la ràpida aprovació del PGOU per part del Consell de Mallorca, en lloc d'entrar a solucionar aquest tema en particular», afegí.

Pons explicà també que davant la passivitat de Cort, Patrimoni pot adoptar una mesura d'escepcionalitat. «Es pot recórrer a la Llei de patrimoni per decretar la paralització d'una obra que posa en perill un edifici emblemàtic, i després encarregar a l'Ajuntament que l'inclogui dins el seu catàleg. Però, això, només es pot fer de forma excepcional», afegí.

Arran de les queixes que generà l'enderrocament del també conegut com a magatzem de Can Segura, Cort encarregarà un informe jurídic als tècnics de la casa per conèixer si hi ha qualque mecanisme per preservar aquests 229 edificis.

La mesura l'adoptà la Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma després que els nacionalistes ho proposassin. Cal recordar que va ser, precisament, durant la Gerència d'Urbanisme de principis de mes quan es va concedir la llicència de demolició de l'antiga fàbrica d'oli Balle. En un moment en què es coneixia que l'edifici estava catalogat a la modificació del 1995.

Passivitat

A pesar que Cort, suposadament, sap com protegir aquests 229 edificis, manté una passivitat total. Tant és així que no frisa gens de tenir els resultats de l'informe encarregat als tècnics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.