algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Un estudi pretén relacionar les malalties amb l'hàbit alimentari

Científics volen definir l'estat nutricional de les Balears

Una vintena d'investigadors del departament de Biologia Fonamental de la Universitat de les Illes Balears i del Servei Digestiu de l'hospital de Son Dureta estan realitzant un ambiciós estudi sobre els hàbits alimentaris i paràmetres nutricionals de la població balear.

L'estudi pretén definir l'estat nutricional de la comunitat balear i tractar de relacionar l'alimentació dels illencs amb les malalties que poden tenir una base dietètica com el càncer de còlon i les malalties cardiovasculars (per exemple excés de greix).

El projecte té una durada de tres anys, està finançat pel Ministeri de Sanitat a través dels Fons d'Investigacions Sanitàries i dirigit per l'investigador mallorquí Josep Tur Marí de la Universitat de les Illes Balears.

Enquestes  

De moment, ja s'han realitzat un centenar d'enquestes de les tres mil que es faran. En aquestes enquestes es demanen tot tipus de qüestions alimentàries però també es fan preguntes relacionades amb els hàbits socials de l'oci, la salut, el consum d'alcohol i el consum de tabac. A banda de les enquestes, aquestes persones que voluntàriament es presten a l'estudi se'ls fa un estudi antropomètric, es a dir els amiden l'alçària i les pesen. Per acabar, també són sotmesos a una anàlisi bioquímica en la qual se'ls extreu sang.

Les tres mil enquestes es duran a terme de manera proporcional per vuit zones. Es tracta de Tramuntana, el Raiguer, el Pla, el Llevant i el Mitjorn, Inca, Manacor, Calvià i Palma.

A més, les enquestes són dividides en tres blocs segons l'edat de cada persona: de 16 a 25 anys, de 26 a 45 anys i de 46 a 65 anys. Per a Josep Tur Marí «és de vital importància planificar l'alimentació des d'un punt de vista de la salut».

Prevenció  

Les conclusions de l'enquesta «podrien explicar les taxes d'incidència de la mortaldat relacionades amb l'alimentació, podrien corregir els patrons erronis de l'alimentació com puguin ser el del ritme de vida i podran recomanar programes sanitaris de prevenció, control i tractament de les patologies», diu el científic.

D'altra banda, la finalització d'aquest estudi permetrà comparar estudis semblants d'altres comunitats com Catalunya, les Canàries, País Basc i Navarra i treure conclusions.

Estaràs informa  

Fa dies la consellera de Presidència, Rosa Estaràs, va oferir una roda de premsa en la qual s'afirmava que el 31'8 per cent dels joves de les Illes Balears han seguit una dieta per aprimar-se sense consultar amb el metge. La dada pertany a un estudi realitzat per Marta Puig per a la seva tesi doctoral i que va ser dirigida per Josep Tur Marí. L'estudi, a més, va ser publicat per aquest diari el març d'enguany. Ni la consellera de Presidència ni cap dels seus assessors varen informar a Josep Tur Marí que se servirien d'aquesta dada. De fet, en els mitjans de comunicació no queda constància d'on prové aquesta informació, cosa que fa suposar que l'estudi és del Govern balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.