nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.8°

La UIB contribuirà a potenciar el turisme als països del nord d'Àfrica

Aquest objectiu s'emmarca dins una estratègia que vol «descongestionar» les Illes

La Universitat de les Illes Balears contribuirà a potenciar l'activitat turística a la zona del nord d'Àfrica en els propers anys, oferint formació permanent, recursos humans i col·laboració amb les empreses que vulguin invertir en aquells països.

Aquesta iniciativa es troba dins una estratègia avalada per la Unió Europea que té com objectiu afavorir el desenvolupament econòmic a aquesta zona del mediterrani per tal de, d'una banda, llevar pressió a les Illes Balears, ja prou saturades, i de l'altra, contribuir al desenvolupament del món àrab per tal de minvar els fluxos migratoris que actualment entren als diferents països de la Unió. Això és el que va comentar Eugeni Aguiló, director del curs El Turisme com a Factor de desenvolupament Económic que es presentà ahir a Palma.

Aquests objectius són contemplats amb una barreja d'optimisme i precaució per part de la Federació d'Hotelers que, per una part, considera que els països àrabs suposen un mercat potencial per tal que els empresaris illencs puguin invertir-hi i, per l'altra, no ignora que aquests països poden ser uns competidors molt importants a mig i llarg termini.

Representants de la patronal dels hotelers, en declaracions a DdB, també feien referència als problemes que la Unió Europea pot tenir a l'hora de canviar els hàbits dels turistes europeus. Segons aquesta entitat, el primer que hauria de passar és que la situació política en la zona de la qual estam parlant s'estabilitzi, ja que en cas contrari els turistes no voldran arriscar-se.

El curs on es tractaran aquest i altres temes va ser presentat ahir pel conseller de Turisme del Govern balear, José M. González Ortea i està emmarcat dins la III Universitat d'Estiu de Cooperació Internacional. Les conferències tindran lloc fins al 2 d'octubre al Centre Cultural de Sa Nostra i estan organitzades per la UIB amb col·laboració amb la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, Sa Nostra i l'Institut de Cooperació amb el món àrab.

Durant les jornades intervindran experts en Turisme com ara Venancio Bote, investigador del Consell d'Investicacions Científiques i president de AECIT (Asociació Espanyola de Científics i Investigadors Turístics), Josep Jordán, catedràtic d'Economia Aplicada o Esteve Bardolet, professor de Màrqueting Turístic a la UIB.

Precisament aquest darrer va encetar les conferències del curs fent un repàs a la situació del sector turístic a les Illes. Bardolet va recordar que Balears és actualment la segona regió de l'Estat en nombre d'entrada de turistes, després de Canàries i que, amb 8 milions de visitants a l'any, rep el 19 per cent del total que arriben a l'Estat espanyol.

Altres dades a tenir en compte son les que mostren que els ingressos directes que ocasiona l'activitat turística al conjunt de l'Arxipèlag no es corresponen a la gran afluència de viatgers. Això s'explica, segons Bardolet, pel fet que el turista que arriba a l'Illa ho fa amb una oferta de «paquet turístic».

Per acabar, el professor de la UIB comentà la seva preocupació en el sentit que les Balears actualment experimenten un desenvolupament superior a aquell que poden suportar i per això la conveniència de «desviar» part del turisme cap a altres indrets.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.