cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 11.13°
11°

«Descartam que es tracti d'un atemptat»

El director general d'Interior, Joan Pol, atribueix els fets a una explosió de metà d'una fossa sèptica

La delegada del Govern, Catalina Cirer, va llevar ferro d'immediat als fets i ja assegurà, en la primera de les rodes informatives que s'oferiren als mitjans, que «s'ha de descartar en un noranta per cent de possibilitats que es tracti d'un atemptat».

Cirer es va basar en l'informe mèdic per tal de justificar les seves afirmacions. «Ara per ara els metges ens asseguren que aquesta ha estat una explosió molt neta, sense ferits de metralla, que és la característica comuna d'aquest tipus d'artefactes. De tota manera, les forces de seguretat en ple investigaran per tal de descartar de totes totes que aquest fet no hagi estat, simplement, un lamentable accident».

La delegada governativa va ser la primera persona que es dirigí de forma oficial als mitjans de comunicació, dues hores després de la deflagració, i tranquil·litzà de tot d'una la població a través de les ones radiofòniques dient que «no hi ha cap mort i estam gairebé segurs que no hi ha ningú atrapat dins el local».

Al lloc dels fets es varen desplaçar les autoritats polítiques de l'Illa, que no varen fer declaracions sobre els fets. Entre ells hi havia el conseller de Turisme, José María González Ortea; la consellera de la Funció Pública i Interior, Pilar Ferrer; el director general d'Interior, Joan Pol i el director territorial de l'Insalud, Javier Rodrigo de Santos, entre altres.

Precisament Rodrigo de Santos i Joan Pol varen ser els que anaren facilitant, progressivament, informacions als mitjans de comunicació. El director terriorial de l'Insalud va ser qui detallà l'estat dels ferits en tot moment, i Joan Pol va explicar, devers les dues del capvespre, com s'estaven desenvolupant les tasques dels bombers.

D'altra banda, s'ha de destacar que el director general d'Interior va fer una intervenció el vespre i explicà els fets al president Jaume Matas. En la roda de presa digué que «una de les hipòtesis que s'estan investigant és que hi hagués una fossa sèptica davall l'immoble i que el gas metà que s'hi acumula hagi arribat a uns nivells tan elevats que hagi explotat a causa de la compressió».

Cristina Alcover, portaveu del servei tècnic de Gesa, explicà a Diari de Balears uns fets que després foren ratificats per Pol: «No se sap el que és. Nosaltres hem vengut de bon matí tot d'una que ens han avisat a fer una inspecció. Hem mirat si hi havia fuites a les xarxes i amb els explosímetres hem realitzat un escorcoll minuciós, i no hi hem detectat cap mena d'avaria».

Els tècnics enviats per l'empresa ni tan sols detectaren metà a la zona. «L'explosió ha estat al soterrani i les característiques són, clarament, les d'un accident a causa del gas, amb una ona expansiva de cap a dalt i sense una flama continuada».

Al vespre, poc abans de la visita de Jaume Matas, les forces de seguretat explicaren que al local no hi havia gens de gas butà, perquè les bombones varen ser traslladades fa poc al nou local de l'empresa, al carrer de Sant Miquel. Un altre dels fets que es va confirmar és que avui declararan davant dels funcionaris del cos nacional de Policia diversos testimonis que asseguren que des de feia dies se sentia olor de gas, però que avui es trobaven en estat de xoc.

Per la seva banda, el president del Govern balear, Jaume Matas, va dir que «el més important i el que més ens preocupa en aquest moments és l'estat dels ferits. Agraesc a tota la gent que ha complert amb el seu deure i abans de saber exactament l'origen d'aquest accident us vull demanar una mica de paciència. Hem d'investigar per tal que no es torni a repetir, però el més important és que aquest jove, Francesc Maldonado, es recuperi. Serà una nit d'angoixa molt llarga i haurem de resar per tal que la seva salut evolucioni bé».

Matas interrompé un viatge oficial a Saragossa (on assistia a un acte de germanor dels donants de sang) per conèixer l'abast de l'accident.

Visites  

Els principals responsables polítics de les Illes aprofitaren l'horabaixa i vespre d'ahir per visitar els ferits per l'explosió i preocupar-se pel seu estat de salut. En aquest sentit, la consellera de Presidència del Govern balear, Rosa Estaràs, i la Consellera de la Funció Pública i Interior, Pilar Ferrer, realitzaren en el decurs de l'horabaixa un recorregut pels diferents centres hospitalaris que han acollit les víctimes de l'explosió. El president del Govern balear, Jaume Matas també va visitar els ferits després de parlar amb els mitjans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.