nubes dispersas
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
16°

Projecte Home proposa crear un mòdul terapèutic a la nova presó de Palma

L'entitat ja tracta toxicòmans dins el penitenciari madrileny de Soto de la Real

«La utopia seria tenir un mòdul terapèutic per a toxicòmans en cada presó», va declarar Lino Salas, el director de comunicació de Projecte Home.

El portaveu ha manifestat que, per ara, la seva aspiració és que el nou penitenciari de Palma compti amb un espai dedicat amb exclusivitat als interns que s'acullin als programes de Projecte Home. La fórmula ja l'han posada aplicada en el centre de Soto de la Real de Madrid, on més de 40 presos compleixen condemna en un mòdul on també combaten l'addicció.

Salas ha volgut destacar que el penitenciari madrileny té unes caracterítiques gairebé idèntiques a les de la nova presó de Palma.
La constitució d'un espai terapèutic per als reclusos de Mallorca seria la passa següent als programes que el Projecte està duent a terme amb aquest tipus de població.

En no existir el desitjat mòdul terapèutic dins el propi penitenciari, els contactes es duen a terme a través de tres membres de l'entitat, que amb una regularitat de vuit dies visiten les instal·lacions.

La tasca directa amb els reclusos, ha explicat el president del Projecte, Bartomeu Català, es fonamenta en què «ells facin la primera passa perquè nosaltres els ajudem». Per això, els terapeutes no integren el reclús en cap programa fins que aquest no en manifesta el seu desig explícit a través d'una carta.

Si opta per fer-ho, els terapeutes comencen a mantenir reunions amb ell. Salas va notificar que en aquest nivell «seguim una tècnica purament conductista», i a poc a poc se li van fent propostes per canviar la seva actitut. Se l'incita, per exemple, a participar en els cursos de formació i en els tallers de la presó com a condició per mantenir el contacte. De molt important ha qualificat Salas la reestructuració de les relacions familiars de l'afectat, que en la immensa majoria s'han degenerat perquè l'addicte es limita a dirigir-se als parents per demanar-los doblers per comprar droga. Amb l'objectiu de rompre aquesta dinàmica, s'orienta el pres perquè modifiqui la naturalesa de l'intercanvi amb les persones més properes i que ell també els ofereixi alguna cosa.

A través d'aquest mètodes, durant el primer semestre del 1998 han aconseguit incloure en els seus programes 41 homes i 4 dones interns a la presó. D'aquest total, 11 han rebut el favor de sortir de les cel·les per complir la pena en els centres de Projecte Home, la qual cosa suposa un canvi de dinàmica molt important. «Aquí les portes estan obertes "va argumentar Bartomeu Català", el que troben entre nosaltres és solidaritat i veuen que el que mana no és el més fort ni el més violent. En arribar han de fer un canvi de xip, que els costa més o manco en funció del temps que han estat tancats».

Dels 45 presos assenyalats, altres 5 també han pogut passar a la casa d'acollida en haver accedit al tercer grau, mentre que 5 més hi han ingressat en gaudir de la llibertat total o de la condicional. Un altre reclús compleix la condemna a les dependències de Projecte per odre judicial.

El perfil del toxicòman que Projecte Home es troba en el penitenciari «és el tradicional dels anys vuitanta», va notificar Salas. Té una mitjana de 28 anys i que en fa uns 10 que es droga amb diverses substàncies. Per norma general, fa 10 anys que pren cocaïna, haixix i alcohol, i en fa 8 que consumeix cocaïna.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.