nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.44°
13°

La taronja forastera envaeix el mercat

S'importa de països com l'Argentina i Sud-àfrica

Taronges importades de països com l'Argentina o Sud-àfrica són les que abasteixen aquests dies els mercats balears. Fins i tot cooperatives com la de Sant Bartomeu de Sóller han hagut d'adquirir productes de fora per fer front a la demanda dels clients.

No hi ha dades disponibles de la quantitat de tones que s'han d'importar, ja que arriben a través d'altres ports espanyols o comunitaris i, per tant, no hi ha control duaner a Palma. Mercapalma tampoc no en facilità la xifra, encara que fonts del sector estimen que se'n podrien vendre 20 tones diàries.

S'ha acabat la campanya dels cultius mallorquins i la conservació en cambra té les seves limitacions, però això no exclou certa perplexitat quan fa només uns mesos es destruïen a Mallorca tres-centes tones de cítrics, en bona part procedents dels camps de Sóller.

Els quilos de taronges que acabaren com a adob el mes de maig es pagaren a prop de vint pessetes, quan ara les importades es venen a més de cent. Tal com explicà el cap de serveis de la Direcció general d'Agricultura, Toni Duran, la producció no aguanta a l'ombra més enllà del juny i dins de la cambra comença a perdre qualitat al mes i mig.

En tot cas, el que sembla indiscutible és que la política de subvencions de la Unió Europea per destruir excedents i, d'aquesta manera, mantenir un cert equilibri dels preus repercuteix en un menor interès per cercar fórmules que facin competitius els productes autòctons així com fa que a la llarga més d'un pagès opti per abandonar el camp.

El gerent de la Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu, Josep Oliver, confirmà que han adquirit entre dues i tres tones de taronges procedents de l'Argentina i de Sud-àfrica per manca de producció pròpia, ja que la campanya de la canoneta s'ha acabat. No s'engana el client, l'origen del producte apareix clarament a les capses i l'únic que s'intenta és mantenir la fidelitat dels hotelers i d'altres clients, assegura Oliver. De fet, la llei permet que una cooperativa vengui fins un 40% de producció que no sigui dels mateixos socis, segons confirmà Pere Quetglas, tècnic en cooperatives de la Conselleria.

En aquests moments, hi ha dos productors de Sóller que proveeixen de taronges, però amb una quantitat insuficient per fer front a la demanda. En tot cas, Oliver insistí en l'esforç que es realitza des de la Cooperativa per mantenir el conreu de la taronja a Sóller i reiterà la necessitat d'adoptar mesures per mantenir el negoci. Amb aquest objectiu, es vol impulsar la identificació de la taronja pròpia de Sóller i aconseguir ajuts per cada hectàrea de cultiu.

La polèmica PAC 

La Política Agrària Comunitària (PAC) té des de l'inici de la configuració de la Unió Europea un pes fonamental en els seus pressuposts. Un pes tan important com discutit. Es vol assegurar la supervivència de l'agricultura amb el mecanisme de la subvenció i l'eliminació dels excedents. Una fórmula còmoda però que també pot tenir efectes perversos sobre el futur dels cultius autòctons, ja que s'oblida de la modernització i la competitivitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.