nubes dispersas
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
13°

Situació d'alarma a Son Reus

Tirme ha informat que Cort només cedí 3.600 metres quadrats en lloc de 5.000

104772
La situació a Son Reus és alarmant. | J.Morey.

Son Reus està a punt d'arribar al seu límit. Mentre, la presidenta d'Emaya, Maria Crespo, declarava ahir que les reticències a cedir lloc per emmagatzemar bales «era una mesura de pressió perquè el Consell Insular reaccioni». Els responsables de la planta no tenen temps per a maniobres polítiques i, a més, certifiquen que Cort, de la qual depèn Emaya, el mes d'agost no va cedir 5.000 metres quadrats per emmagatzemar més bales, com va anunciar la mateixa Maria Crespo, sinó menys de 3.600 metres quadrats.

El gerent de Tirme, Àngel Fernández, veu com el fems se li acumula i es planteja com solucionar el problema de les olors que ja es comencen a filtrar per l'aire condicionat. Ahir mateix va enviar cartes a l'Ajuntament de Palma, a la Conselleria de Sanitat, a la de Medi Ambient i al Consell de Mallorca en demanda d'una solució, encara que sigui temporal: «Volem que l'Ajuntament cedeixi terrenys i que el Consell doni llicències». A més, assegura que «encara no ens han donat cap resposta ni convocat a cap reunió» arran de les trobades entre Cort i el CIM que conduí la segona institució a presentar un pla integral per al tractament de residus.

En la carta de Fernández al Consell i les conselleries, recordava que «s'ha manifestat per part de Tirme la conformitat a la modificació del model de gestió i consegüentment del contracte per abordar projectes de selecció i compostatge que donassin una solució definitiva al problema». A això afegiren que «resulta imprescindible la cessió de terrenys per part de l'Ajuntament de Palma, circumstància que de moment no s'ha produït». Entre d'altres supòsits, foren clars en advertir que «en data d'avui (per ahir) es diposa de superfície d'emmagatzemament fins el proper dia 1 d'octubre».

Les bales s'acumulen en nou pisos i es converteixen en un altre focus de mala olor perquè es comencen a obrir. En aquests moments n'hi ha més de 50.000 en una superfície d'entorn els 20.000 metres quadrats i al ritme actual se'n poden arribar a generar més de 80.000 per any. Cada una pesa 800 quilos i ocupa un metre cúbic. «Les bales no donen els resultats que esperàvem "admeté ahir Fernández. És un sistema poc experimentat i que el fabricant recomana no amuntegar en més de cinc plantes. És un sistema pensat per ser temporal, però passats quatre o cinc mesos no sabem com respondran». L'aspecte actual en dóna una previsió poc optimista.

Mallorca, rica en fems

La situació encara s'agreuja més perquè la producció de residus a Mallorca manifesta un fort increment en relació a anys anteriors. Fonts del cos tècnic de la planta han notificat que dilluns arribaren a les instal·lacions entorn 1.190 tones de fems, quan l'any passat per les mateixes dates la xifra superava de poc les 800.

La raó, han explicat, és que la temporada turística s'ha allargat i els residus arriben de forma massiva de les instal·lacions hoteleres.
Fernández recorda a les institucions que «hi ha milers de persones» que pateixen greus molèsties «i que amenacen de tallar la carretera perquè no arribin més camions a descarregar», circumstància que «hauria de ser suficient perquè es fes alguna cosa». Així mateix, recorda que Tirme demana que es dugui a terme algun projecte des del 1994, «fa gairebé quatre anys que és urgent una solució definitiva». Una cosa té clara el gerent, «ni les bales ni l'abocador són bons».

Davant l'actual situació, a més, Farnández assegura que quan prova de contactar amb l'Ajuntament o amb el Consell «faig moltes telefonades i ningú no respon», encara que afirma que «sé que en el CIM es fa molta feina».

I mentre les bales esclaten i els fems arriben per damunt de les mil tones cada dia, Fernández recorda que «farien falta tres anys per aplicar qualsevol de les solucions dels projectes que estan sobre la taula».

Lentitud

No se sap encara quina és la solució més adequada per a Mallorca. L'anàlisi en aquest sentit la va encarregar el Consell a l'Institut Cerdà de Barcelona fa més de mig any per concretar quin seria el sistema més adequat i la gestió que comportaria. Fins a final d'aquest mes l'informa no arribarà. D'altra banda, si en el ple de Cort de demà no s'aprova cedir més terrenys per a l'acumulació de bales, la decisió consistorial s'haurà de determinar en una sessió extraodinària o en reunions amb els caps del Consell de caràcter excepcional. El gerent de Tirme, Àngel Fernández, fa quatre anys que espera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.