El conseller de Medi Ambient, Miquel Ramis, informà dimecres passat més de vint batles i caps d'oposició del PP a Mallorca que les intencions del Govern eren continuar endavant amb la tramitació de les Directrius d'ordenació del territori i no apuntà per res la possibilitat de moratòria urbanística.
És més, «passà per sobre la qüestió i en cap moment no digué que aquesta fos una possibilitat amb què especulàs el Govern. A més, érem tants els presents que difícilment Ramis podrà dir més tard coses contradictòries amb el que va exposar», informaren persones presents a la trobada.
Aquesta reunió es va fer el mateix dia en què el PSIB-PSOE plantejà l'exigència que el Govern dugués urgentment al Parlament una llei de lectura única que donàs pas a la moratòria i que deixàs en suspens totes les tramitacions urbanístiques que es realitzen en aquests moments.
No obstant això, la intervenció de Miquel Ramis no anà en aquest sentit. A la trobada, celebrada a l'hotel Palas Atenea, i en la qual també era present el grup del PP al Consell Insular, hi assistiren els batles o caps d'oposició populars d'Andratx, Esporles, Valldemossa, Bunyola, Sóller, Calvià, Pollença, Llucmajor, Campos, Santanyí, Manacor, Mancor, Selva, Palma, sa Pobla, Alcúdia, Muro, Artà, Son Servera, Petra, Montuïri i Consell.
Es tractava, per tant, d'una reunió prou representativa del PP per establir una postura conjunta.
Com se sap, aquesta mateixa setmana el Govern farà una cimera amb tots els batles de les Balears sense distinció de partits i de colors polítics, en la qual cada representant municipal dirà la seva sobre la possible llei de moratòria urbanística.
No obstant això, el segur és que el PP ja ha fet extensiu el seu pronunciament, que a l'hora de la veritat estarà molt més d'acord amb allò que es va dir a la reunió de la junta regional d'aquesta formació dia 3 de setembre passat, en la qual no es parlà per res de desclassificacions, i no d'anteriors pronunciaments del Govern, que sí parlava d'aquesta possibilitat de desclassificar.
El Govern ja ha anunciat que traurà endavant les Directrius d'ordenació del territori aquesta legislatura, és a dir, abans del mes de juny.
Demora
Però aquesta iniciativa no impedeix l'expansió urbanística a curt termini i, possiblement, tampoc a mitjan.
S'ha de pensar que abans s'havien de fer i aprovar els respectius plans territorials: un per a Menorca, un per a Eivissa i, si tiren endavant les iniciatives del Govern, fins a sis plans per a Mallorca, que seria dividida en diferents zones «independents». Això vol dir, a la pràctica, que les tramitacions es retardarien un parell d'anys més. Per tant, no s'espera que la cimera de batles que tindrà lloc aquesta setmana pugui oferir resultats espectaculars. Al contrari, es creu que es produiran notables crides a favor de l'autonomia municipal i que serà molt difícil el consens. En qualsevol cas, el Govern vol «la màxima reserva» sobre la reunió i fins i tot ahir s'assegurà des del Consolat de Mar que no es facilitarien dades sobre el lloc on es farà la trobada «per la lògica prudència».
L'esquerra accelera el fòrum.
Mentre el Govern es troba cada vegada més allunyat de la possibilitat de dur al Parlament una llei que aprovi per urgència la moratòria urbanística, el Pacte de Progrés accelera les seves iniciatives. Dijous tindrà lloc en el Palas Atenea la reunió del fòrum d'entitats cíviques convocada pel Consell Insular i amb la problemàtica urbanística sobre la taula. Així, si el CIM imposa pel seu compte mesures cautelars de suspensió de llicències, serà amb el consens de la UIB i d'urbanistes, arquitectes, professionals de diferents branques i organitzacions ciutadanes.