algo de nubes
  • Màx: 18.48°
  • Mín: 13.93°
18°

L'ús il·legal del verí, principal amenaça per al futur del voltor negre

Ahir se celebrà a Lluc el «Dia del Voltor» amb afluència de molt de públic

L'alarmant increment de productes verinosos, utilitzats il·legalment per caçar de manera no selectiva els petits carnívors de la serra de Tramuntana, com són marts, genetes, moixos salvatges i mostels, és ara per ara una de les principals amenaces de cara a la futura supervivència del voltor negre, aquest gran rapinyaire carronyer, tan emblemàtic de les muntanyes de Mallorca.

Aquesta veu d'alarma, que d'altra banda no és nova, va ser el principal missatge que intentaren fer arribar a la gent els responsables de la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre, en el decurs de la diada que va tenir lloc ahir a Lluc. Tal vegada per la coincidència amb la Pujada a Lluc des de Marratxí que també es va realitzar ahir, el centre d'interpretació de Ca s'Amitger va ser ple tot el dia de persones que s'arribaren a conèixer el programa de conservació d'aquesta au en perill d'extinció.

Centenars de persones acudiren a les instal·lacions de la Conselleria de Medi Ambient a Lluc per veure els audiovisuals, visitar l'exposició permanent sobre el voltor i conèixer «personalment» el veterà voltor Lluc, de trenta anys, que és l'únic exemplar que viu en captivitat a les Illes.

Els reponsables de la fundació es mostraven ahir molt satisfets per l'èxit de la diada, que fins l'any passat es realitzava el mes de novembre i no registrava tanta participació.

El director general de Medi Natural de la Conselleria de Medi Ambient, Santiago Sainz visità també les instal·lacions de Ca s'Amitger.
Segons la biòloga Evelyn Tewes, que des de fa anys treballa intensament en la recuperació del voltor negre a les Balears, «el verí continua essent el principal problema, ja que el seu ús s'ha incrementat. Enguany hem trobat un eriçó, dos corbs i una milana, morts, amb restes d'estricnina i s'ha de tenir en compte que els voltors són carronyers que es poden enverinar menjant les restes d'aquests animals, fet significa un greu perill per a l'espècie, ja que actualment a Mallorca hi ha uns 80 exemplars».

Tewes no va poder confirmar si un voltor negre trobat mort fa poc dins la mar ho ha estat a causa del verí, tot i que les primeres proves així ho fan sospitar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.