nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Son Ferrandell: una terra en discòrdia

La urbanització i el camp de golf multiplicaran per set el consum d'aigua actual

El GOB insisteix: l'impacte sobre el territori de la urbanització de Son Ferrandell, coneguda com promoció Chopin i comercialitzada sota el nom de Los nómadas, serà pràcticament el mateix tant si té una capacitat per a 1.345 persones com per a 850. Un efecte mediambiental que topa amb uns drets adquirits que daten de l'any 1981.

El secretari general del grup ecologista, Miquel Àngel March, reiterà ahir en els terrenys on es projecta la urbanització la necessitat de suspendre un planejament «obsolet», una de les «clapes» sense desclassificació que deixà la Llei d'Espais Naturals (LEN), ja que hi havia un pla parcial aprovat.

Una de les dades que posa de manifest l'impacte territorial és el consum d'aigua. A la urbanització es preveu un consum diari de 280 metres cúbics diaris, però si a aquests s'afegeixen els 2.000 metres cúbics necessaris per regar el camp de golf projectat just al costat, el resultat és que les necessitats actuals d'aigua al municipi es multiplicaran per set.

La urbanització ocuparà, si finalment és aprovada, 63 hectàrees d'alzinar. Precisament, la LEN protegeix les zones cobertes per aquest tipus de vegetació i si se li hagués aplicat els criteris generals seria considerada com una Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI).

Actualment, hi ha construït l'accés a la urbanització i vials amb panells on s'indica l'extensió i l'orientació de les diferents parcel·les. S'ha de recordar, que després de l'acord assolit entre la regidora d'Urbanisme, Rosa Estaràs i els promotors, les cases residencials es redueixen fins a les 220, l'hotel manté les seves 118 places i també hi haurà 143 habitatges tipus «aldea de muntanya».

Pel que fa a la situació legal, resta l'aprovació definitiva de l'Ajuntament del projecte urbanístic i també l'informe preceptiu de la comissió de Patrimoni del CIM. En aquest context, el GOB reclama al consistori, i més concretament a Estaràs, que es posi al capdavant «d'un moviment social únic a Valldemossa que vol evitar una nova agressió al territori». En aquest sentit, es posa d'evidència la contradicció d'aquesta nova urbanització just en un moment en què Govern i PSOE negocien una limitació al creixement.

Una sortida seria, per tant, la suspensió del pla i un pacte institucional per desclassificar. Pel que fa a les indemnitzacions que comportaria, mentre que Estaràs sosté que serien multimilionàries, els ecologistes asseguren que no, perquè les infraestructura que hi ha són mínimes.

Una altra història és el camp de golf, que ocuparà una seixantena d'hectàrees d'olivar, ametlers i oliveres, que compta amb llicència, segons el GOB, caducada i no, segons l'Ajuntament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.