algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

El bisbe de Mallorca defensa el comunicat de la Conferència Episcopal

Teodor:«Qui es vulgui mantenir dins de l'Església ha de respectar el rebuig a l'avortament»

El bisbe de Mallorca, Teodor Úbeda, expressà ahir el seu absolut suport al contundent rebuig de la conferència episcopal a l'ampliació dels supòsits que permeten l'avortament i assegurà que «si per defensar el que és fonamental, a l'Església li toca allunyar-se del plantejament jurídic de l'Estat ho ha de fer, encara que suposi perdre acceptació social».

Úbeda manifestà que certament el títol de la nota emesa per la conferència episcopal, Llicència encara més àmplia per matar els fills, «és dura, però també realista», ja que el que es disfrassa sota eufemismes com interrupció de l'embaràs en el fons autoritza a decidir la vida d'un ésser.

En aquest sentit, Úbeda insistí que davant dels qui els acusen d'anar en contra de la llibertat de les dones i utilitzen consignes feministes com «el ventre és meu», l'Església recorda que totes les llibertats tenen un límit, que comença allà on es pot agredir els drets dels altres.

Úbeda també es defensà de les crítiques que ha rebut la institució eclesial d'«ingerència i agressió» a la legislació i indicà que parlar de religió també implica afrontar aspectes com el dret a la vida i s'ha de respectar l'opinió de l'Església com la d'altres col·lectius.

En aquest sentit, afegí que «qui es vulgui mantenir dins de l'Església ha de respectar aquests plantejaments», alhora que apuntà que potser aquest tipus de polèmiques serveixen per aclarir alguns aspectes en una societat on un 86 per cent dels ciutadans es declaren catòlics.

Així mateix, el bisbe de Mallorca posà en relleu que el fet que la gran majoria dels avortaments es practiquin a centres privats «certifica que la posició de l'Església és la correcta», ja que demostra que tot i que es parli de dones que no poden alimentar els seus futurs fills o de problemes de salut, en el fons té més a veure amb la comoditat, i que «els motius greus per avortar són poquíssims».

En aquesta línia, apuntà que «si es tracta d'una persona que no té expectatives raonables per mantenir un fill, té més disculpa i és menys greu que quan s'avorta per comoditat». En tot cas, l'Església s'oposa a qualsevol supòsit d'avortament.

En referència a aquest tema, l'associació Creients i Feministes no volgué pronunciar-se respecte a la qüestió de l'avortament, però sí sobre el comunicat de la conferència episcopal, que qualificà de «poc afortunat i culpabilitzador». En aquest sentit, indicaren que «la jerarquia eclesiàstica té dret a orientar els fidels sempre que es respecti la llibertat de consciència». A més, es recordà que la dona més culpable és víctima, perquè cap dona no avorta per gust i puntualitzaren que no és el mateix despenalitzar que afavorir. També demanaren als bisbes que utilitzin el mateix to per demanar més protecció legal a les dones davant dels maltractaments.

Reaccions estatals

Al llarg del dia d'ahir no faltaren les declaracions davant del comunicat de la conferència episcopal. Així, mentre que el ministre de Sanitat, José Manuel Romay Beccaría, deixà clar que el Partit Popular manté la mateixa postura de defensa de la vida, els socialistes, promotors de l'ampliació dels casos d'avortament despenalitzat, insistiren que la iniciativa legislativa «ni indueix, ni afavoreix, ni promou l'avortament».

El candidat socialista a la presidència del Govern, Josep Borrell, apuntà que seria desitjable que tothom fes gala de «serenitat, equanimitat i mesura» i demanà als bisbes que acullin la iniciativa «amb el mateix respecte» amb què els socialistes acullen les declaracions realitzades per part seva.

Mentrestant, el president de la Conferència Episcopal, Elías Yanes, advertí que prohibir als bisbes parlar dels manaments de la Llei de Déu és negar el dret a expressar-se amb llibertat i demanà que no hi hagi insults ni demagògies.

La iniciativa socialista es debatrà al Parlament el proper dia 22 i podria comptar amb el suport d'alguns diputats nacionalistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.