algo de nubes
  • Màx: 18.78°
  • Mín: 13.93°
18°

El Consell creu que a les Directrius el sòl protegit figura com urbanitzable

Urbanisme sospita que les 6.800 hectàrees inclouen els espais preservats per la LEN

El Consell Insular de Mallorca sembla que ha descobert per on s'han perdut les 6.800 hectàrees d'urbanitzables que volien protegir. L'error l'han trobat en un diagnòstic «desfasat» de les Directrius d'Ordenació del Territori (DOT) del Govern balear.

Sembla que a l'hora de comptabilitzar els urbanitzables de Mallorca, l'equip redactor contractat pel Govern balear va incloure el sòl que havia quedat protegit i que, per tant, s'havia desclassificat amb l'aprovació de la Llei d'Espais Naturals (LEN).

I encara que, ahir, des de la Conselleria de Medi Ambient s'informà que les dades que recull el diagnòstic són del gener del 1995, resulta que la LEN va entrar en vigor molt abans, el 1991. Cal recordar que la LEN va protegir el 42 per cent del territori insular.

Amb aquesta hipòtesi treballa la Comissió Insular d'Urbanisme del Consell de Mallorca (CIUM) per tal de certificar la diferència que hi ha entre les xifres que recullen les DOT i les de l'arxiu d'Urbanisme. La CIUM també analitza un altre possible error de diagnòstic comès, suposadament, quan varen incloure com a urbanitzable un sector molt important de Llucmajor, denominat cap Corb. No obstant això, aquest urbanitzable va ser desclassificat l'any 1991, segons informà ahir el president de la CIUM, Francesc Quetglas.

«A més, hi hauria un altre sector ubicat vora sa punta de n'Amer, a Sant Llorenç, que també estaria comptabilitzat com a urbanitzable quan, de fet, ja no ho era», va afegir el president d'Urbanisme Quetglas .

Així resulta, si se certifica aquesta hipòtesi, que el diagnòstic es va elaborar sobre un pla molt més antic que el que figura als arxius d'Urbanisme del Consell de Mallorca. De fet, el Govern reconeix que les dades publicades es corresponen amb l'Urbanisme de l'any 94. Si més no, afirmen que aquestes xifres es varen obtenir mitjançant els arxius d'aquesta Conselleria tres consells insulars.

Ahir mateix, l'enginyer encarregat de realitzar l'estudi d'urbanitzables, Manuel Velasco, va entregar al Govern balear la revisió del diagnòstic. No obstant això, les dades aportades, encara ara, no estan actualitzades.

Resulta que el darrer estudi de Velasco no ofereix dades actuals de les construccions de Mallorca sinó que recull els moviments que en aquest sentit s'han produït durant els anys 1995 i 1996. A més, deixa defora l'urbanisme de Palma perquè durant el període estudiat es revisava el Pla general d'ordenació urbana de Palma. De fet, el pla de la ciutat encara es tramita a la Comissió Insular d'Urbanisme.

Segons la informació facilitada per la Conselleria de Medi Ambient, el sòl urbanitzable sense pla parcial fins al 1996 és de 5.267 hectàrees. Si més no, a aquesta superfície s'ha de sumar les hectàrees relatives a Palma. En total, la xifra se situaria al voltant de les 6.000 hectàrees de sòl sense pla parcial aprovat.

Així, en dos anys s'haurien ordenant 800 hectàrees del sòl insular. s'ha de comentar que el Govern va encarragar l'actualització de les dades l'any 1996, aprofitant que s'havia fet la revisió cadastral de Mallorca.

No obstant això, aquesta darrera xifra no acaba de quadrar al Govern de Mallorca. En tot cas, des de Medi Ambient s'insistia en la data de les dades i en el fet de no voler fer declaracions per no polititzar el tema.

De fet, el director general de Medi Ambit, Cristòfol Huguet, va decidir no parlar amb la premsa per no moure més polèmica i poder afrontar la reunió que demà mantindrà el president del Govern i el portaveu del Consell amb una bona predisposició.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.