algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
18°

Munar: «Ens hem de fer respectar»

La presidenta del Consell valora «positivament» que Matas acudeixi avui als actes de la Diada

Maria Antònia Munar no veu encara consolidada la Diada de Mallorca, que celebra avui la seva segona edició. No obstant això, afirma que el veritable sentit del 12 de Setembre és que «només es respecta els pobles que es respecten a si mateixos». També valora «positivament» la presència del president del Govern, Jaume Matas, «i si l'any passat hi varen haver estirades, millor, perquè així molta gent parlà de la Diada».

Munar treballà ahir tot el dia cuidant els darrers detalls de la jornada d'avui, tant els protocol·laris de la missa a la Seu com l'acte institucional del Principal. Pensa que poc a poc la Diada es consolidarà i, d'aquí a uns anys serà per sempre dia festiu.

"Ja a la segona edició, veis consolidada la Diada de Mallorca?

"Som conscient que resta molt per parlar de consolidació. Toto i això, estic segura que enguany hi haurà més actes festius que el 1997, més participació i més il·lusió per part de la gent. De totes maneres, podrem parlar de veritable consolidació de la Diada quan els nins que ara rebran premis puguin assistir el dia de demà a la celebració ja acompanyats pels seus fills. Aquest dia, el 12 de Setembre, ja formarà part de la memòria col·lectiva i serà un fet entranyable.

"Com valorau la presència del president Matas?

"Molt positivament. És el president de la Comunitat Autònoma i, per tant, ha d'assitir a tots els actes d'aquest tipus. És la seva obligació. No s'han de cercar interpretacions estranyes. Cadascú ha d'anar allà on li correspon. Matas no només ha d'assitir a la Diada de Mallorca, sinó també a la de Menorca i a la d'Eivissa.

"No obstant això, l'any passat es pogueren comprovar algunes estirades protocol·làries sobre quin president assumia un major protagonisme...

"Bé, això és una qüestió efectivament protocol·lària i perfectament reglada. Jo no vaig veure ni veig cap problema amb la presència de Jaume Matas. Per tant, si qualcú va parlar d'estirades no em preocupa gens. Això va provocar que es parlàs molt més de la Diada, que encara estava en la seva primera edició i, per tant, no era gaire coneguda. La veritat és que aquells comentaris ens varen beneficiar molt. I jo, particularment, em vaig posar molt contenta (riu).

"Es comenta que vós fareu, avui capvespre, un discurs fortament nacionalista a l'acte del Principal. És això cert?

"Vull recordar que parlaré com a presidenta del Consell i no com a presidenta d'UM. Això vol dir que serà un discurs de caire institucional, centrat, com és lògic, en un dia tan assenyalat, però dirigit a tothom sense distinció. L'important, pens, és la consciència de poble.

"D'aquí a dos anys el 12 de Setembre no serà ni dissabte ni dia festiu. Pensau que això afectarà el futur de la celebració?

"No, de cap manera. Abans es realitzaran unes eleccions autonòmiques, i pens que després Unió Mallorquina tindrà un posicionament i una força més que suficient per imposar que el 12 de Setembre sigui, per sempre, una jornada festiva en la qual els mallorquins puguin trobar-se amb la seva identitat nacional. En aquest sentit, pensam que d'aquí a dos anys ja tindrem una Diada ja del tot popularitzada.

"Quin missatge donau al poble de Mallorca?

"Primer, que en aquest món només són respectats els pobles que es respecten a si mateixos. O som capaços de ser nosaltres mateixos o ningú ho farà. Després, recordar que som un poble des de fa set-cents anys i això implica no només tradició i personalitat, sinó també una gran responsabilitat de cara al futur. Hem de ser més forts i hem d'estar més segurs de nosaltres. I en un dia com el 12 de setembre no sobra que recordem «La Balanguera» i pensem, novament, que la soca més s'enfila com més endins pot arrelar. Això vol dir que hem d'aprofundir en el que som si volem fer créixer els nostres anhels, els nostres projectes col·lectius i tots plegats fer avançar les nostres institucions d'autogovern.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.