cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Cort tornarà als ordes religiosos 30 milions per haver-los cobrat l'IAE

Després de tres anys, l'Ajuntament reconeix l'exempció en el pagament de l'impost

Cort ha perdut la batalla legal que mantenia amb les trenta entitats religioses que realitzen l'activitat d'ensenyament reglat a Palma. Per això mateix, l'Ajuntament de Palma haurà de pagar ara a aquestes entitats 30 milions de pessetes. Aquesta quantitat va ser ingressada pels diferents ordes a l'hisenda local en concepte d'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE).

Cort reconeix així que les entitats religioses tenien raó quan demanaven l'exempció en el pagament de l'IAE. Una sol·licitud que ja es va fer efectiva l'any 1995, quan va entrar en vigor la Llei de fundacions.

En aquells moments, Cort en lloc de concedir l'exempció, atenent que aquesta activitat docent es realitzava sense cap ànim de lucre, va procedir a embargar els comptes corrents d'aquests ordes. I, fins i tot, ho va fer de comptes que no feien servir les entitats religioses per gestionar els col·legis concertats, expliquen des de la congregació Clerigues Regulars Teatins.

Per això, comentà l'advocat que ha tramitat el cas i que treballa per les religioses de Mare Alberta, Marc González, que des del moment en què s'embargaren els comptes la situació va començar a ser preocupant. «Des de l'Ajuntament de Palma es deia que aquests col·legis creaven competència deslleial respecte dels altres. Però els centres realitzaven l'ensenyament gratuït i, és clar, si no s'hagués guanyat aquesta batalla, difícilment podrien haver mantingut aquesta activitat».

Ara, aquesta lluïta l'han guanyada els ordes religiosos, fins i tot, abans que es pronunciassin els tribunals. I és que fins aquests moments, tots els informes emesos pels serveis d'Hisenda de l'Ajuntament de Palma eren desfavorables.

Sentències  

Hisenda tampoc tenia en compte les sentències favorables que havien dictat alguns tribunals superios de justícia a l'Estat espanyol.

Per això, els ordes religiosos decidiren actuar conjuntament interposant una sèrie de recursos contenciosos administratatius davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB).

Ara, però, no és el TSJB el que s'ha pronunciat. De fet, ha estat l'Ajuntament el que s'ha avançat a la sentència. Això sí, després de tres anys, és quan decideix sol·licitar un informe a la comissió de juristes de la casa. I com és de suposar, l'informe dóna la raó a les monges i els capellans que imparteixen classe a Palma.

Bonificacions  

I és que després d'una llarga polèmica, que començà ja l'any 1995, l'Ajuntament de Palma ha reconegut l'exempció de l'IAE i de l'IBI als ordes religiosos en la realització de l'ensenyament reglat a preescolar, EGB, BUP, FP i COU. Des del 1993, aquests centres concertats comptaven amb una bonificació en la seva llicència fiscal.

Cal comentar que la bonificació era del 95 per cent damunt del total que pagaven en concepte d'IAE. I el restant 5 per cent "com recorda Marc González" era «molt poqueta cosa. De fet, el cent per cent només pujava a unes 10.000 o 50.000 pessetes».

Però les sumes que des del 1995 ve embargant Cort són molt més elevades: oscil·len entre les 80.000 pessetes en els centres petits i un milió de pessetes en els més grossos. L'Ajuntament de Palma s'ha compromès a retornar en quinze dies els doblers retinguts i altres pagats voluntàriament. Aspecte del qual dubta González, perquè alguns pagaments els va ingressar Cort i altres l'Administració de la Comunitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.